Preturile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au urcat, in medie, saptamana trecuta, cu 1,35%, ceea ce a dus la cresterea capitalizarii pietei cu 2,5 miliarde lei, de la 73,4 miliarde lei in data de 13 septembrie, pana la 75,9 miliarde lei, in sedinta de vineri, 20 octombrie.

Valoarea schimburilor efectuate la BVB, in perioada 16-20 octombrie, a fost de 206,8 milioane lei, in scadere cu 15,3% fata de saptamana precedenta.

"Saptamana trecuta a avut cu o lichiditate in scadere, la bursa, dominata de aprecieri generalizate pe indici, in special pe indicele BET-FI, care a reusit sa depaseasca maximlele istorice dupa noua luni de asteptare a investitorilor. Maxime istorice au mai consemnat si titlurile Antibiotice Iasi, prin prisma privatizarii companiei, dar si Policolor Bucuresti, care a raportat un profit bun fata de perioada similara a anului trecut, sau Artrom Slatina, unde se asteapta, de asemenea o profitabilitate buna, mai ales ca reprezentanti ai ramurii au raportat indicatori financiari excelenti" a comentat pentru NewsIn Mihai Piscan, broker la Intervapital Invest.

Media zilnica a schimburilor a coborat la 41,4 milioane lei/sedinta, cea mai mare parte a tranzactiilor derulandu-se cu titlurile SIF-urilor.in cea de a treia saptamana din octombrie, indicii au inregistrat cresteri generalizate. Indicii BET-Compozit si BET-FI au atins noi maxime istorice. Indicele BET, care descrie performanta celor mai lichide zece titluri listate la bursa, a urcat cu 1,32%, de la 8.280,10 puncte pana la 8.389,16 puncte. Indicele BET-Compozit, care descrie evolutia tuturor titlurilor listate, a crescut cu 1,35%, de la 5.012,18 puncte, pana la 5.080,01 puncte si a atins un nou maxim istoric in sedinta de marti, 17 octombrie, nivelul de 5.128,17 puncte reprezentand o crestere de 31,13% fata de ultima sedinta a anului 2005.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate opt companii listate (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice si Flamingo International), a acumulat 1,83%, de la 18.174,52 puncte pana la 18.506,65 puncte.

Indicele BET-FI s-a apreciat mai mult, SIF-urile castigand 6,34% in ultima saptamana, de la 53.796,76 puncte, pana la 57.206,24 puncte, un nou maxim istoric corespunzator unui randament de 20,21%.

SIF-urile au inregistrat o noua saptamana de cresteri a valorii schimburilor, care au acaparat aproape 61,6% din totalul banilor care s-au miscat in piata. Majoritatea actiunilor financiare au atins maxime istorice ale cotatiilor. Cel mai lichid SIF a fost SIF 5 Oltenia, cu o pondere in totalul valoric al schimburilor de 19,4%. Actiunile SIF 5 au incheiat saptamana la valoarea de 33,3 lei dupa ce urcasera, anterior, pana la 3,33 lei.

Cel mai rentabil, insa, a fost SIF 2 Moldova, care a castigat 9,77% fata de saptamana anterioara, ultima tranzactie fiind efectuata la 2,92 lei, dupa ce titlurile au atins un maxim de 2,94 lei pe actiune. Actiunile SIF 1 Banat Crisana au incheiat saptamana la 2,81 lei pe actiune, cu 5,6% peste cotatia inregistrata la sfarsitul saptamanii anterioare, reusind sa depaseasca maximul istoric de ,74 lei atins in luna ianuarie a acestui an. "Nu excludem, ca in perioada urmatoare SIF-urile sa atinga noi maxime istorice, pe termen scurt, insa, acestea putand fi urmate de o marcare a profiturilor mai ales ca, fata de minimele de acum trei-patru luni s-au dublat", sustine Piscan.

Sectorul petrolier a mai dat inapoi pe finalul saptamanii, dupa un debut in forta in special pe Petrom, care se apropia de maximele istorice. Titlurile Petrom au crescut cu 3,39% fata de saptamana anterioara, si au incheiat la pretul de 0,61 lei pe actiune, dupa ce atinsesera un maxim saptamanal de 0,63 lei. Ananlistii considera ca daca rezultatele financiare confirma asteptarile, maximele istorice ale companiei ar putea fi depasite pana la sfarsitul anului. Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta s-au apreciat cu 1,2%, de la 0,0913 lei pana la 0,0924 lei pe actiune, dupa ce au reusit sa treaca de pragul de 0,0950 lei.

Actiunile Bancii Transilvania au oscilat intre 1,07 1,08 lei pe actiune, si au revenit la 1,10 lei in finalul saptamanii, pe un volum mare al schimburilor, fiind vizibila in piata iesirea unor actionari importanti. "Banca Transilvania nu mai aduce investitorilor randamentele din anii trecuti, cotatia rezistand cu greu pe actualele paliere de pret" sustine Piscan. Titlurile au pierdut 0,9% fata de valoarea de 1,12 lei pe care o inregistrau la inchiderea sedintei din 13 octombrie. Titlurile BRD au crescut cu 1%, de la 18,9 lei pe actiune, pana la 19,1 lei pe fondul unor volume de tranzactionare medii.

Titlurile Transelectrica au urcat de la 32,6 lei in sedinta din 13 octombrie, pana la 32,60 lei pe actiune, dupa ce marti pretul a pulsat pana in apropierea unei cotatii de 34 lei pe actiune.

Titlurile Antibiotice Iasi au atins un nou maxim istoric in saptamana 16-20 octombrie, pana la 1,66 lei pe actiune, pe fondul optimismului investitorilor legat de intrarea in linie dreapta a procesului de privatizare a companiei. "Prezenta acestui titlu in componenta indicelui ROTX ii asigura un aflux de ordine de cumparare care au trebuit executate" sustine Piscan. Producatorul de medicamente a reusit un randament sapatmanal de 13,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri