O creştere cu 5% a plăţilor digitale în cinci ani consecutivi ar contribui la majorarea PIB-ului cu aproape 7 miliarde de lei în România, relevă cel mai recent studiu pe tema economiei informale realizat de Visa, în parteneriat cu Kearney, lansat în timpul unei mese rotunde organizate la Guvernul României, informează Agerpres.

Astfel, conform studiului, limitările în utilizarea plăţilor digitale au ca cel mai probabil rezultat profituri mai mici şi costuri mai mari pentru antreprenori şi afaceri, precum şi o trasabilitate scăzută a fluxurilor de bani, iar toate acestea determină o creştere a economiei informale, care, în 2023, a atins 30% din PIB în România.

"(...) Guvernul României a introdus o serie de măsuri pentru a contracara efectele economiei subterane, inclusiv un sistem electronic de monitorizare a vânzărilor şi a transportului de mărfuri, case de marcat electronice obligatorii pentru toate tipurile de afaceri, facturarea electronică. (...), se spune în comunicat, conform sursei citate.

Pe de altă parte, studiul mai arată că Visa va continua să investescă în infrastructura necesară plăților digitale, asigurându-se că aceasta răspund nevoii populaţiei şi mediului de afaceri din România.

"Salutăm eforturile Guvernului de a digitaliza administraţia publică şi de a creşte volumul plăţilor fără numerar (...). Este important ca mediul de afaceri împreună cu autorităţile să adopte în continuare măsuri adecvate pentru a face economia oficială mai atractivă şi mai competitivă", a declarat Cătălin Creţu, General Manager Visa pentru România, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia.

Totodată, studiul mai spune că, pe măsură ce tot mai multe sectoare ale economiei sunt digitalizate, apar noi contexte în care banii sunt transferaţi către şi de la companii, cetăţeni, stat.

"Vestea bună este că un număr tot mai mare de români încep să-şi plătească impozitele online (...). Faptul că ne putem plăti taxele online în câteva secunde, indiferent de locaţia noastră, prin intermediul platformei Ghiseul.ro, reprezintă un pas extrem de important în transformarea digitală a României (...).", a declarat și Elena Ungureanu, Country Manager Visa România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri