Orice intarziere in aplicarea elementelor reformei pensiilor poate pune in pericol intregul proiect si va avea consecinte sociale si economice negative pe termen lung, potrivit reprezentantilor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR)
"APAPR sustine aplicarea fara intarziere a tuturor elementelor reformei sistemului de pensii. Un sistem de pensii viabil pe termen lung nu este posibil fara aplicarea tuturor celor trei piloni preconizati: pensii de stat (sistemul actual de pensii, cunoscut sub numele de pilonul I), pensii private obligatorii (pilonul II) si pensii private facultative. Orice intarziere in aplicarea reformei in intregul ei - cum ar fi intarzierea introducerii sistemului de pensii private obligatorii (pilonul II) sau, mai rau, renuntarea la pilonul II - pot pune in pericol intreaga reforma. Acest lucru ar avea consecinte negative pe termen lung", a declarat, citat de NewsIn, presedintele APAPR, Tudor Moldovan.

"APAPR sustine faptul ca realizarea reformei sistemului de pensii este posibila numai cu o sustinere cat mai larga, la nivel social, politic si, de asemenea, din partea mediului de afaceri", a declarat, cu aceeasi ocazie, vicepresedintele APAPR, Bram Boon. "Beneficiind de o mare experienta europeana si internationala, administratorii profesionisti de fonduri de pensii private trebuie priviti ca niste parteneri in construirea unui sistem de pensii complet si stabil pe termen lung, care sa ofere o pensie decenta pentru pensionarii din Romania. Acest lucru va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra economiei in ansamblu. Reforma va reduce obligatiile financiare ale guvernului si ale generatiilor tinere, responsabilitatile trecand de la stat catre angajatori si angajati si, totodata, va sustine cresterea pietei de capital" a mai spus Bram Boon.

Potrivit reprezentantilor APAPR, in prezent, in Romania, rata actuala de dependenta contribuabil/pensionar este de aproximativ 1 la 1,2 si, dat fiind procesul de imbatranire, rata de natalitate in scadere si migrarea fortei de munca catre tarile din UE, acest raport se va deteriora considerabil in viitor.

"Vom asista la o presiune din ce in ce mai mare asupra bugetului de stat, deoarece numarul de pensionari va creste, in detrimentul populatiei active, care nu va mai putea sustine contributiile catre pensionari. Acest lucru va face ca sistemul actual de pensii sa nu mai poata oferi nici macar suma pe care o ofera, in prezent, pensionarilor. Din acest motiv, dar si pentru a creste economiile individuale pentru perioada pensionarii, este necesara introducerea pilonului de pensii obligatorii cat mai devreme posibil. Mai mult, trecerea la un sistem distinct de contributii obligatorii pentru pensiile private (pilonul II) va permite realizarea unei legaturi directe intre individ si pensia sa viitoare", a mai spus Tudor Moldovan.

Potrivit membrilor APAPR, populatia trebuie incurajata sa puna bani deoparte pentru perioada de pensionare, in conditiile in care majoritatea tarilor din Europa au trecut printr-o reforma a pensiilor sau sunt in plina reforma in acest moment, pentru a promova economiile individuale si a reduce deficitul public de sustinere financiara.

"Fondurile de pensii private din Europa Centrala si de Est au fost infiintate in urma cu mai bine de zece ani. Ele au acumulat deja active in valoare de zeci de miliarde de dolari, au atras milioane de participanti si au contribuit la accelerarea dezvoltarii pietelor de capital. Au redirectionat, de asemenea, resurse din consumul curent catre investitii si au alimentat cresterea economica viitoare. Este in sfarsit timpul sa se intample si in Romania si nu ne mai putem permite nici un fel de intarziere", a declarat Bram Boon.

"Daca studiem reforma din Polonia, inceputa in 1999 cu pilonul II si continuata in 2004 cu pilonul III, obligatia de plata a pensiei de stat a reprezentat 462% din PIB inainte de reforma si 194% din PIB in 2004. in Romania, oamenii trebuie sa inteleaga avantajele participarii la viitoarele fonduri de pensii private, pentru ca acestea ii vor ajuta sa se sustina singuri financiar si vor contribui la cresterea gradului de siguranta si confort. O intarziere in introducerea sistemului privat va impiedica populatia sa beneficieze de aceste avantaje cat mai curand. Trebuie sa luam in considerare faptul ca, cu cat reforma este intarziata mai mult, cu atat taxele vor fi mai mari, iar beneficiile mai mici", a adaugat Tudor Moldovan.

"Un alt aspect important este acoperirea diferentei intre pensiile existente si cele care vor aparea prin redistribuirea unui procent - foarte mic, comparativ cu cel din alte tari din Europa care au aplicat o reforma de succes - de 2 pana la 6% din bugetul asigurarilor sociale de stat catre administratorii de fonduri de pensii private. Solutiile luate in considerare sunt emiterea de titluri de stat, venituri din privatizari si imprumuturi de la Banca Mondiala, a spus Bram Boon.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) are ca membri fondatori companiile AIG Life Asigurari Romania, Ardaf, Aviva Asigurari de Viata, Certinvest, Delta Asigurari, Generali Asigurari, ING Nederlanden Asigurari de Viata, Interamerican Romania Insurance Company, Petroas, Raiffeisen Capital & Investment, iar ca membrii titulari pe Allianz tiriac Asigurari, Garanta Asigurari si Asiban S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri