Profitabilitatea bancilor romanesti, calculata dupa indicatorul rentabilitatii fondurilor proprii (ROE), era in 2005 printre cele mai mici (a opta) intre cele zece tari est-europene integrate in Uniunea Europeana (UE), potrivit unui studiu al Bancii Mondiale (BM).

Cele mai profitabile banci din tarile din estul Europei intrate in Uniunea Europeana (UE) sunt cele letone, cu un randament mediu al fondurilor proprii (ROE) de 27,1% in 2005. Ele sunt urmate de bancile din Republica Ceha, cu un ROE de 25,2%, si de cele din Ungaria, cu 25,1%, arata statisticile Bancii Mondiale, publicate in raportul "Credit expansion in emerging Europe: a cause for concern?".

Bancile din Romania au inregistrat un randament mediu al fondurilor proprii de 15,4% in 2005, depasind doar institutiile bancare din Letonia (cu un ROE mediu de 12,3%) si pe cele din Slovenia (13,8%). Totusi, bancile din cele mai multe din tarile est-europene intrate in UE si-au inbunatatit profitabilitatea in perioada 2001-2005, in timp ce bancile romanesti, alaturi de cele slovace, au regresat din acest punct de vedere, arata datele raportului mentionat.

Profitabilitatea bancilor romanesti raportata la actvele detinute (ROA) este una medie in regiune (a cincea din zece tari analizate), fiind de 1,9% la finele anului 2005. Cel mai bun indicator al profitabilitatii raportata la active a fost inregistrat de bancile letone (2,1%) si de cele din Bulgaria, Ungaria si Estonia (toate cu o medie a ROA de 2%).

Romania avea insa in 2005, cel mai redus raport intre activele bancare si produsul intern brut (PIB), de sub 50%, si cel mai mic raport intre creditul neguvernamental si PIB (21,1%) dintre toate cele zece tari est-europene intrate in Uniunea Europeana.

Bancile romanesti stau cel mai bine la capitolul ratei solvabilitatii, avand cel mai mare indicator (15,6%) din regiune. "O analiza a sanatatii financiare a bancilor din cele zece tari est-europene intrate in UE arata ca, in general, bancile sunt bine capitalizate si se bucura de o profitabilitate solida. Ratele solvavilitatii sunt mult peste nivelul minim cerut de criteriile Basel, de 8%, desi au scazut in toate cele zece tari pe masura expansiunii creditelor", se mai arata in raport, potrivit NewsIn.

Topul celor mai mari banci din Romania
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri