BCR, Bancpost si ING, isi vor depune saptamana viitoare documentatia pentru autorizarea ca banci depozitare de fonduri de pensii private facultative
BCR, Bancpost si ING, isi vor depune saptamana viitoare documentatia pentru autorizarea ca banci depozitare de fonduri de pensii private facultative, a declarat pentru NewsIn, presedintele CSSPP, Mircea Oancea. Pana in prezent, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat o singura banca depozitara pentru pilonul trei si anume BRD SocGen. "Doua companii de consultanta, Deloitte si Price Waterhouse Coopers vor depune documentatia la Comisie, tot saptamana viitoare, pentru a fi autorizati ca auditori pe piata fondurilor de pensii private facultative", a mai spus Oancea.

Bancilor care vor functiona ca depozitari de active de fonduri de pensii private le va fi interzis sa acorde credite administratorilor acelor fonduri de pensii private ai caror depozitari sunt, se stipuleaza intr-un proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Actionarii, angajatii sau membrii organelor de conducere ale bancii depozitare nu pot fi actionari, angajati sau membri ai consiliului de administratie ai administratorului fondului de pensii facultative ale carui active le pastreaza, se mai spune in proiectul de norma privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii facultative, publicat pe site-ul CSSPP.

"Este interzis depozitarului sa transfere, sa gajeze, sa garanteze in orice mod sau sa dispuna, in orice alt fel, de instrumentele financiare sau de sumele de bani incredintate spre pastrare in numele fondului, cu exceptia cazului in care exista instructiuni corespunzatoare si numai in beneficiul participantilor", precizeaza proiectul de norma elaborat de CSSPP.

CSSPP: Este anormal ca asiguratorii sa nu poata da pensii private propriilor angajati

Textul de lege, potrivit caruia administratorii de fonduri de pensii private facultative nu au dreptul sa ofere pensii private propriilor angajati este anormal si va fi modificat, a declarat Stefan Prigoreanu, membru al CSSPP. Angajatii administratorilor de pensii private facultative sunt considerati entitati asociate ale acestora si, in consecinta, nu se pot stabili legaturi de afaceri intre salariati si societatea de administrare, a mai spus Prigoreanu.

"Este ciudat ca aceasta prevedere se intalneste doar in legislatia pilonului trei, nu si in cea a pilonului doi, mai ales ca piata pensiilor private facultative depinde intr-o masura covarsitoare de clientii furnizati de marile companii". El a adaugata ca CSSPP intentioneaza sa modifice acest aspect al legislatiei "pentru ca nu este corect ca mari grupuri financiare integrate sa nu poata oferi beneficii firesti unui numar mare de salariati".

Sistemul pensiilor facultative (pilonul III de pensii) va fi finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor. O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pentru angajator si 200 de euro pentru angajat.

Potrivit unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani in acest sistem va aduce o pensie de 140 de euro lunar, pe timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de sapte la suta, in euro. Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 de ani de cotizare ar insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce ar putea conduce la o pensie lunara de 140 de euro, pe timp de 15 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri