Moneda nationala a atins, in prima zi de tranzactionare din aceasta saptamana, noi maxime atat in raport cu euro, cat si cu moneda americana.
Moneda nationala a urcat ieri la cea mai inalta cotatie a ultimilor patru ani si sase luni fata de euro, de 3,2755 lei/euro, ca urmare a nivelului ridicat al dobanzilor interbancare la depozitele in lei care sustin aprecierea acestuia, sustin analistii.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a monedei nationale cu peste un ban fata de euro (0,33%) de la 3,2863 lei/euro, cat era vineri, la 3,2755 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 28 octombrie 2002, cand banca centrala a afisat un curs de 32.558 lei vechi (echivalentul a 3,2558 lei noi) pentru un euro.

“Leul va ramane pe acest trend in perioda imediat urmatoare. Ma astept la o volatilitate crescuta a cursului euro/leu spre sfarsitul saptamanii datorita referendumului. Tendinta de apreciere ar trebui sa ramana intacta dar depinde si de rezultatul acestui referendum”, a declarat pentru Wall-Street Florin Citu, economist-sef al ING Bank.

In opinia lui Florin Citu, scaderea dobanzilor din piata interbancara ar putea stopa pe termen scurt aceasta apreciere.

Dupa deschiderea sedintei de schimburi valutare la nivelul de 3,2780-3,2810 lei/euro, moneda europeana s-a apreciat usor pana la 3,2820 lei dupa care au aparut ordine de vanzare de valuta care au coborat euro sub 3,2750 lei.

Leul s-a apreciat luni si fata de dolar, pana la cea mai inalta cotatie a ultimilor sase ani si sapte luni, ca efect combinat al intaririi monedei nationale fata de euro si al deprecierii dolarului pe pietele internationale. Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, luni, un curs oficial de 2,4194 lei/dolar, respectiv o apreciere cu 0,76% a leului fata de nivelul de vineri al dolarului, cand cursul era de 2,4380 lei/dolar. intarirea leului a dus cotatia leu/dolar la un nivel ce nu a mai fost atins din 29 septembrie 2000, cand BNR a afisat un curs de 24.169 lei vechi (echivalentul a 2,4169 lei noi) pentru un dolar.

Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale. Dolarul s-a depreciat in prima parte a zilei de luni fata de moneda europeana de la 1,3523 pana la 1,3560 dolari/euro, iar la ora 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3557 dolari/euro.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,78% pe an fata de 8,38% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a scazut la 11,63% pe an de la 13,38% pe an, cat era vineri.

Dobanzile la depozitele overnight au scazut vineri de la 10-14% pe an la 8-12% pe an dupa ce banca centrala a injectat 2 miliarde lei in piata bancara prin licitatia repo la o saptamana. "Dobanzile s-au mentinut la nivelul de 8-12% pe an si luni dimineata, din cauza persistentei lipsei de lichiditati din piata monetara romaneasca, motiv pentru care banca centrala nu a mai tinut licitatia pentru depozitele cu scadenta la o luna (la care ofera o dobanda anuala egala cu cea de politica monetara)", a spus analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri