O a doua banca a primit avizul bancii centrale pentru noile norme de creditare prin care avansul poate fi zero iar ratele pot urca la 70% din venituri. Bancherii vor merge maine la BNR pentru a cere accelerarea aprobarii noilor norme
BRD - Groupe Société Générale este a doua banca din Romania care a primit avizul bancii centrale pentru noile norme de creditare. Noile conditii generale de creditare ale BRD - Groupe Société Générale, care vor fi aplicate din 1 iunie, prevad acceptarea unui nivel maxim de indatorare a clientilor de 70% pentru toate tipurile de credite. "Creditele vor putea fi contractate si fara avans, insa in conditii mai restrictive de acoperire a riscului", se spune intr-un comunicat al bancii.

Vicepresedintele BRD, Petre Bunescu, a explicat ca banca va putea acorda credite cu avans foarte redus, dar ca dimensiunea acestuia depinde de categoria de clienti. "Avem posibilitatea sa acordam si credite fara avans, in functie de bonitatea clientilor si de volumul imprumutului", a declarat pentru NewsIn Bunescu. BRD SocGen va avea o marja mai mare de manevra si in chestiunea gradului de indatorare al clientului. "Cat priveste bugetul de familie, acesta poate depasi nivelul de 40% de indatorare, pentru segmentul de clientela cu eligibilitate ridicata", a mai spus Bunescu.

BNR ar vrea o rata de maxim 65% din venituri

Banca centrala doreste sa limiteze pentru intreg sistemul bancar la un nivel de 65% gradul de indatorare al clientilor, dupa modelul Alpha Bank, ceea ce explica nervozitatea bancherilor care cer grabirea aprobarii normelor de creditare, potrivit unor surse din sistemul bancar. Potrivit surselor citate, banca centrala cere bancilor sa calculeze un grad de indatorare maxim de 65% din totalul veniturilor nete ale solicitantului, asta dupa ce a scazut valoarea asa numitului cos zilnic, de aproximativ 250 lei.

Astfel, clientii cu venituri apropiate de salariul mediu sau sub acesta au acces la imprumuturi in limita unui rate de credit sub 50%. Luand in calcul venituri la nivelul salariului mediu, care este in jur de 1.000 lei pe luna, venitul net este de 750 lei, dupa ce scad cheltuielile de subzistenta. Daca i se aplica o rata de 65% acestui venit net, clientii au de fapt acces la o rata de credit de 50% din castigul total brut, spune sursa citata.

In plus, banca centrala a cerut bancilor sa prezinte norme calibrate in functie de tipul de creditare si sa descrie produsele financiare oferite, ceea ce a facut ca multe banci sa refaca dosarul pentru aprobarea normelor de creditare, a declarat pentru NewsIn directorul adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau. "Ne-au spus ca nu vor o singura norma pentru toate produsele, ci o norma pentru cele de consum si una pentru cele ipotecare/imobiliare si la fiecare dintre ele sa descriem toate produsele aferente", a explicat Patrahau.

Banca Transilvania a depus, ca multe alte banci, o noua varianta a normelor interne de creditare care respecta ultimele precizari date de Banca Nationala a Romaniei (BNR), spune Patrahau. Reprezentantii Raiffeisen Bank Romania, ai Bancii Comerciale Romane (BCR) si ai Bancpost au spus, vineri, ca inca mai asteapta aprobarea bancii centrale.

Consultantul Bogdan Baltazar, membru in boardul BRD SocGen, spune la randul sau ca BNR are o tendinta de a fi excesiv de prudenta si restrictiva si asa se explica intarzierea aprobarii normelor de creditare. "Exista o tendinta excesiva a Bancii Nationale a Romaniei de a fi restrictiva. BNR joaca in continuare rolul de diriguitor al detaliilor de creditare. Normele BRD erau facute prudent, de aceea noi ne asteptam sa fie aprobate mai devreme. Suntem prudenti pentru noi, nu pentru BNR. Intarzierea s-a datorat faptului ca BNR si-a pastrat notiunea de judecata. Eu ma asteptam ca BNR sa aprobe normele BRD mai devreme", a comentat Baltazar pentru NewsIn.

Bancherii se vor intalni maine cu sefii bancii centrale pentru a discuta propunerile comune privind accelerarea aprobarii normelor interne de creditare ale bancilor, potrivit unor surse din mediul bancar, care au adaugat ca banca centrala se dovedeste inflexibila si "nu vrea sa lase stacheta mai jos", deoarece considera ca normele bancilor sunt prea relaxate.

Prima banca comerciala care a primit acceptul bancii centrale este Alpha Bank.


Citeste si:

Isarescu: Masurile neortodoxe au prajit bancile
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri