Randamentele nominale pe care fondurile de pensii le vor oferi in prima perioada dupa lansare ar putea fi mai ridicate decat cele prevazute initial, tinand cont de evolutiile economice, iar fondurile de pensii se vor orienta cu precadere pe piata locala, a declarat Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Fond de Pensii.
"Daca vreau sa impresionez potentialii clienti, ar trebui sa investesc in titluri pe trei-cinci ani. Daca mergem pe maturitate, ar trebui alese titlurile pe termen lung", a spus Craciun

Directorul Interamerican a aratat ca fondurile de pensii trebuie sa aleaga intre obiective comerciale, care sunt legate de randament, si obiective prudentiale, legate de maturitatea titlurilor.

Radu Craciun a precizat ca inca nu se poate spune care va fi randamentul real, exemplificand faptul ca un randament nominal de 9%, pe fondul unei inflatii de 6%, va aduce un randament real de doar 3%.

Potrivit acestuia, "investitiile pe termen lung pe bursa vor fi foarte bune, iar activele vor intra la preturi mici".

"Din punct de vedere al pietei, mi-e teama ca orientarea investitiilor se va face spre latura comerciala, astfel incat populatia se va uita la randamente si nu va privi la latura tehnica, iar ca pondere exista posibilitatea ca preferintele sa fie indreptate mai mult spre investitiile pe termen scurt", a declarat Radu Craciun.

"Din punct de vedere al pietei, mi-e teama ca orientarea investitiilor se va face spre latura comerciala, astfel incat populatia se va uita la randamente si nu va privi la latura tehnica, iar ca pondere exista posibilitatea ca preferintele sa fie indreptate mai mult spre investitiile pe termen scurt", a declarat Radu Craciun.

Directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii a explicat ca sistemul de evaluare a randamentelor fondurilor din legislatia actuala, precum si perceptia publicului care judeca randamentele anuale in detrimentul celor pe termen lung, vor face sa fie preferate fondurile care aleg investitii pe termen scurt, respectiv pe 3-5 ani.

Craciun a avertizat ca exista tendinta ca perceptia publicului sa se indrepte catre randamentele nominale si anuale, si nu asupra maturitatii portofoliului, care este foarte important

Radu Craciun a explicat ca preferinta pentru investitiile in strainatate va depinde si de modul in care va evolua moneda nationala. Asadar, pentru a se putea justifica o eventuala investitie in strainatate, randamentul oferit de aceasta ar trebui sa fie superior celui de pe piata locala, la care se adauga aprecierea leului.

Arbitrul pensiilor private
ar putea evita supraconcentrarea pietei pensiilor obligatorii daca ar hotari ca participantii sa fie distribuiti catre fondurile care au mai putin de 10% din piata, a declarat directorul executiv al Interamerican Pensii, Besim Javad.

Potricit lui Javad, o astfel de masura a fost luata in Polonia, si la fel s-ar putea proceda si la noi, astfel incat cei cu dubla semnatura sau cei care nu au semnat pentru aderarea la niciun fond de pensii private obligatorii pana la data de 17 ianuarie, vor putea fi distribuiti numai catre administratorii cu o cota de piata de sub 10%.

De asemenea, Besim Javad a precizat ca in Romania exista 2,6 milioane de persoane cu varsta sub 35 de ani, care sunt considerate eligibile pentru a adera la pilonul II de pensii si 1,9 milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, care nu sunt obligati, dar isi pot alege in mod optional un fond de pensii private obligatoriu.

"Piata e concentrata de catre primii doi jucatori, care detin mai mult de 60% din piata, ING Fond de Pensii detinand 34,62% si Allianz - Tiriac detinand 25,77% din piata", a precizat Besim Javad.

El a precizat ca Interamerican se afla pe locul cinci, cu o cota de piata de 6,25% si 137.631 de aderenti la fondul de pensii.

Directorul executiv al Interamerican Pensii a mentionat ca 2,5 milioane de persoane au semnat deja pentru aderarea la un fond de pensii administrate privat (fata de peste 2,2 milioane de persoane, raportate de Comisie), in contextul in care nu toate fondurile au facut raportarea la timp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri