Administratorii mici de pensii obligarorii, cu o cota de piata mai mica de 20%, nu ar trebui sa primeasca aderenti cadou doar pentru a-i vinde, in conditiile in care exista astfel de semne in piata, a directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.
"Sunt semne in piata potrivit carora unii administratori mici vor sa-si vanda portofoliile acumulate si pe cele pe care le vor primi dupa loterie, fara sa fi investit in atragerea de agenti de marketing sau in campanii de marketing", a mentionat, potrivit NewsIn, Ioan Vreme, care a adaugat ca este cel putin ciudat sa schimbi legea pensiilor private cu putin timp inainte de aplicarea loteriei.

Seful Generali Fond de Pensii a adaugat ca investitiile, pregatirea agentilor, procesul de vanzare si detaliile administrative au fost facute dupa ce au luat in calcul o anumita modalitate de distribuire a celor nehotarati. "Prin urmare, consideram ca raportul intre rezultatele de pana acum si cele finale ar trebui sa fie proportionale", a mentionat Vreme.

El considera astfel ca s-ar putea crea situatii in care administratorii nu pot ajunge la un minim legal de 50.000 de participanti, in pofida distributiei egale, iar in acest caz un numar mai mare de persoane ar putea ajunge la alte fonduri prin transferuri sau vanzari de portofolii.

Directorul general al Generali Fond de Pensii considera ca actionarii marilor grupuri ar putea fi nemultumiti de faptul ca mediul de afaceri din Romania nu este unul predictibil, astfel incat planurile acestora, care au fost facute pe zeci de ani, sa poata fi rasturnate prin modificari rapide.

"Daca e sa aplicam principiul evitarii extremelor, ar trebui sa ne gandim la ambele capete ale sirului. Daca ii eliminam pe cei care au deja peste o anumita cota de piata, am putea gandi simetric si fata de cei care nu au atins un prag minim logic sau natural", se arata intr-un comunicat al companiei.

Generali Fond de Pensii sustine ca nu va avea nici avantaje, nici pierderi, indiferent de modul de distribuire, insa considera ca e bine ca prevederile legale sa fie coerente si predictibile, se mai arata in comunicat.

Compania Aviva a solicitat, miercuri, printr-o scrisoare deschisa, distribuirea romanilor care nu isi aleg un fond de pensii private obligatorii pana pe 17 ianuarie doar catre administratorii cu o cota de piata sub 20%. Scrisoarea a fost trimisa de compania Aviva catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) si catre membrii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Repartizarea aleatorie este definita in norma 31/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii private obligatorii. Procedura de aderare initiala la fondurile de pensii de pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie 2007 si urmeaza sa se incheie pe 17 ianuarie 2008. Repartizarea va fi facuta de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege in locul lor.

Numarul de participanti care vor intra in sistemul pensiilor private obligatorii este estimat de jucatorii din piata la circa 3,4 milioane de persoane "eligibile".

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri