Leul s-a depreciat ieri cu 1,12% pana la 3,7619 lei/euro fata de cursul de referinta anuntat luni de banca centrala, pe fondul deprecierilor inregistrate de toate monedele tarilor din regiune si de caderea burselor internationale, sustin dealerii.

Cursul de referinta anuntat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 3,7202 lei/euro.

Leul era cotat la 3,74 lei/euro in deschiderea sedintei valutare, dupa care moneda nationala a pierdut rapid teren pana la 3,7909 lei/euro. Ulterior, leul a recuperat o parte din teren, iar dupa 10:30 cursul euro a oscilat intre 3,75 si 3,77 lei. La 14:00, euro era cotat la 3,7630-3,7700 lei.

"Piata pare sa se fi calmat in a doua parte a zilei, a trecut iuresul de dimineata cand a fost o panica generalizata ca urmare a sentimentului negativ ca bancile europene ar putea fi afectate la randul lor de criza subprime din Statele Unite", a spus analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, potrivit NewsIn.

Piata a fost surpinsa de volatilitatea ridicata a cursului de schimb intr-o perioada atat de scurta.

Cursul afisat marti de banca centrala, de 3,7619 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu peste patru bani (1,12%) fata de euro, de la 3,7202 lei/euro, cat era luni. Leul nu a mai atins acest nivel din 17 februarie 2005, cand BNR a afisat un curs de referinta de 3,8026 lei/euro.

Constantinescu a adaugat ca jucatorii au inceput sa ia in calcul o diminuare a dobanzii de politica monetara a Bancii Centrale Europene cu 0,75 puncte procentuale de la 4% pe an cat este in prezent, in conditiile in care acum cateva saptamani anticipau o usoara crestere a acesteia spre jumatatea anului, de teama inflatiei.

Bursele din Asia au suferit marti noi pierderi monumentale, panicate de perspectiva unei recesiuni economice in Statele Unite ale Americii, important client al exporturilor asiatice, si de efectele ce le-ar putea avea supra economiei mondiale. Bursele europene au inregistrat date la fel de negative, iar Bursa de Valori Bucuresti (BVB) le-a urmat cu scaderi masive, de circa 4% la toti cei patru indici.

Pe pietele internationale, dolarul s-a apreciat usor de la 1,4459 la 1,4366 dolari/euro, iar la 13:50 ora Romaniei, euro era cotat la 1,4377 dolari/euro, in lipsa tranzactiilor de pe piata americana.

Cursul afisat marti de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu aproape trei bani (1,03%) fata de dolar, de la 2,5694 lei/dolar, cat era luni, la 2,5958 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de marti un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,94 pe an, fata de 7,27% pe an cat era in ziua anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut usor la 7,73% pe an, de la 7,94% pe an, cat era luni.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au scazut usor la 6,60-7,70% pe an, sub nivelul de 8% pe an al dobanzii de politica monetara, ca urmare a excesului de lichiditate din piata, in conditiile in care miercuri (pe 23 ale lunii) este ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, marti, 1,07 miliarde lei (284,4 milioane euro) in depozite la o saptamana la o dobanda de 8% pe an, dar dobanzile interbancare s-au mentinut la un nivel inferior celei de politica monetara.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri