Pragul de detinere la Societatile de Investitii Financiare (SIF) a fost majorat, la sfarsitul saptamanii trecute, de la 0,1% la 1%, prin ordonanta de urgenta. Anuntul demisiei Cabinetului Tariceanu facuse ca indicele BET-FI sa evolueze divergent fata de ceilalti doi indici bursieri, pentru ca, in sesiunea bursiera de marti, 12 iulie (cand se pare ca a fost elaborata ordonanta), sa aiba o revenire spectaculoasa, apreciindu-se cu aproape 3,5%. Doua zile mai tarziu este aprobata si ordonanta cu pricina si SIF-urile cresc din nou, cu 4%, intr-o singura sedinta.

Unii investitori au fost contrariati de aceste "ruperi" de trend, mai ales ca, in ultima vreme, se vehiculeaza tot mai mult in presa posibilitatea accesului la proiectele legislative ale guvernului.


Preturile au o insemnata componenta psihologica


Referindu-se la evolutia cursului SIF-urilor, presedintele subcomisiei Piata de capital si vicepresedinte al Comisiei buget finante din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache, ne-a declarat: "Acesta este modul in care s-a pe SIF-uri, mergand pe zvonuri, si nu stiu daca motivul ultimelor oscilatii a fost ordonanta sau nu". Domnia sa a adaugat ca, oricare ar fi fost cauzele, astfel de oscilatii nu sunt deloc agreabile, mai ales ca piata noastra de capital este foarte putin lichida si orice influenta este perceputa usor.

Nu intotdeauna trebuie gasite explicatii faptice pentru trendul anumitor valori mobiliare, avand in vedere ca pretul nu traduce numai informatia, ci are si o pronuntata componenta psihologica, este de parere vicepresedintele BVB, Septimiu Stoica. Domnia sa explica cresterea pe SIF-uri ca fireasca, in conditiile in care modificarea era previzibila si anuntata de la inceputul anului.


CNVM intareste controlul


Gratiela Iordache a subliniat din nou necesitatea controlului, atat la nivelul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cat si la nivelul emitentilor. "Atata timp cat nu vom avea un control foarte strict al informatiilor confidentiale, nu vom avea parte nici de transparenta", sustine presedintele subcomisiei Piata de capital. Purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, considera ca aprecierea cu 4% intr-o singura sedinta nu reprezinta neaparat un semnal de alarma. Comisia continua sa monitorizeze toata piata de capital si toate evolutiile sunt atent analizate, afirma reprezentantul CNVM.


Pedepse cu inchisoarea pentru folosirea informatiilor privilegiate


Mentionam ca folosirea informatiilor privilegiate ("insider trading") reprezinta un abuz pe piata si este sanctionata conform Legii 297/2004. Potrivit legii pietei de capital, se interzice oricarei persoane care detine informatii privilegiate sa utilizeze respectivele informatii pentru dobandirea sau instrainarea ori pentru intentia de dobandire sau instrainare, pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera. Folosirea cu intentie a acestui tip de informatii se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri