Leul a trecut de nivelul de rezistenta de 4,195 lei pentru un euro, iar analisti X-Trade Brokers se asteapta ca moneda nationala sa ramana pe un trend de depreciere.
“In ultima zi a saptamanii trecute, leul a trecut de nivelul de rezistenta situat la 4,1950 lei pentru 1 euro, nivel pe care l-a mai testat recent, incheind sedinta de vineri la 4,2001 lei/euro; conform elementelor de analiza tehnica, odata depasita aceasta rezistenta, cel mai probabil este ca leul sa se mentina pe acest trend de depreciere, daca nu apar alte elemente economico-financiare majore sau interventii ale Bancii Nationale”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

De la inceputul lunii ianuarie, moneda nationala nu a mai inchis o sedinta de tranzactionare la nivelul inregistrat in prezent. Insa, leul nu este singura moneda din Europa Centrala si de Est care a scazut semnificativ in ultima saptamana.

Forintul si zlotul polonez s-au depreciat dramatic in ultimele zile, pe fondul declaratiilor unor oficiali de la Budapesta privind posibilele similitudini intre situatia Ungariei si cea a Greciei, care au accentuat ingrijorarea globala privind criza deficitelor bugetare din UE. Forintul a scazut saptamana trecuta cu 5,19% fata de euro, cel mai scazut nivel din ultimul an. In aceeasi perioada, zlotul polonez s-a depreciat cu 2,73% fata de euro, coroana ceha – cu 1,09%, iar leul cu 1%, se arata in raportul de analiza realizat de XTB.

Deprecierea leului are efecte benefice pentru exportatori si consecinte dramatice pentru cei care au contractate credite in Euro, in special pe fondul actual al reducerii veniturilor angajatilor si scaderii incasarilor, in cazul firmelor.

“Piata valutara isi mentine aceeasi tendinta din ultimele luni: euro se prabuseste zgomotos fata de dolarul american, coborand saptamana trecuta la nivelul din 2006: sub 1,2 USD pentru 1 euro. Si daca ingrijorarea globala privind economia zonei euro este mare, cea privind economiile statelor non-membre ale zonei euro este si mai mare, iar monedele respective suporta evolutii in consecinta”, afirma analistii X-Trade Brokers.

“Sa nu ne amagim insa: cel putin in cazul Romaniei, nu putem «sa aruncam vina» privind deprecierea monedei nationale doar asupra factorilor externi, in conditiile in care sunt suficienti factori de risc interni: asumarea raspunderii Guvernului pentru pachetul de masuri de austeritate, situatia incerta inca a urmatoarei transe de la FMI, sursele de acoperire sustenabila a deficitului bugetar pe termen mediu si lung”, precizeaza Victor Safta.

Singura moneda din Europa care s-a apreciat considerabil in ultima saptamana comparativ cu moneda unica a fost francul elvetian, care a castigat 2,24%, aratand astfel ca multi investitori considera ca, in perioada actuala, “este mai sigur sa fii in afara Uniunii Europene”, fapt sustinut si de stabilitatea inregistrata de rubla si de lira turceasca, considera analistii X-Trade Brokers.

“In ceea ce priveste Romania, in situatia in care este economia in prezent, nu exista solutii usoare, indiferent cine se afla la guvernare. In cazul Romaniei, «la loc de frunte» ar trebui sa se afle preocuparea privind cresterea veniturilor prin sustinerea IMM-urilor prin toate mijloacele posibile, motivul fiind extrem de simplu: produc circa 70% din PIB. Daca se mai prabusesc multe, caruselul reducerii cheltuielilor bugetare va continua sa se invarta, intrucat resursele de a le acoperi pe cele din urma vor fi in continua scadere », conchide Victor Safta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri