Deprecierea monedei nationale, desi este semnificativa in cel de-al treilea trimestru, nu este justificata de evolutia economiei nationale, leul fiind inca puternic fata de euro, afirma analistii X-Trade Brokers Romania.
“Leul s-a depreciat constant in luna iunie, dar aceasta evolutie era de asteptat, dat fiind atat contextul economic international, cat si cel intern. In ultima saptamana, moneda nationala a inregistrat noi minime pe anul in curs intrucat euro s-a apreciat usor fata de majoritatea monedelor lumii, iar leul si economia romaneasca «nu au avut nici un argument» cu care sa se impotriveasca acestei tendinte, ci dimpotriva”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Saptamana trecuta, leul a deschis sedintele de tranzactionare cu un nivel de 4,2180 lei pentru 1 euro si a incheiat vineri seara cu o cotatie de 4,2280 lei/euro, dupa ce a trecut prin maximul de 4,2431.

Astfel, pe parcursul saptamanii trecute, leul a marcat o depreciere de 0,23% si s-a apropiat de nivelul de la inceputul anului curent, cand a deschis tranzactionarea cu 4,2258 lei pentru 1 euro. “Cunoscand acum evolutia economiei romanesti din primele 3-4 luni ale anului, se poate vedea ca aprecierea monedei nationale pana la o cotatie de 4,0803 lei pentru 1 euro (de exemplu, la 31 martie) a fost nefireasca, explicabila in special prin speculatiile «la scara larga» care au mizat pe aprecierea leului”, sustin analistii X-Trade Brokers.

De altfel, in ultimele zile, euro s-a apreciat fata de o serie de monede - fata de dolarul american (cu 2,11%), yenul japonez (0,97%).

Cu toate acestea, au fost si monede care au crescut, in ultima saptamana, comparativ cu moneda europeana, printre care se afla si zlotul polonez, francul elvetian si forintul.

Evolutia Forintului a avut la baza atat o corectie - dupa deprecierea dramatica de la inceputul lunii, cat si efectele anuntarii masurilor anti-criza pe care intentioneaza sa le implementeze Guvernul de la Budapesta.

Diferenta dintre masurile anuntate de Guvernul Romaniei si, respectiv, cel de la Budapesta consta in faptul ca cele din urma, dincolo de a viza reducerea deficitului bugetar sprijina si segmentul de baza al economiei - IMM-urile, iar investitorii - inclusiv cei de pe piata de capital - capata astfel incredere si in moneda tarii respective, se explica in analiza XTB.

“Raportat la stadiul actual al economiei romanesti - leul este inca prea puternic; fara diferitele speculatii de pe piata de capital si fara interventiile BNR, am avea cotatiile reale, la un nivel cu mult mai slab fata de euro decat cel inregistrat in prezent. Dar – deocamdata, cel putin - e greu de crezut ca se va intampla asa ceva”, a conchis Victor Safta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri