Profitul net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a scazut in trimestrul al treilea de 15 ori fata de perioada similara din 2009, la 6 milioane lei (1,4 milioane euro), iar castigul din primele noua luni s-a situat la 494,5 milioane lei (117,7 milioane euro), informeaza Mediafax.
In primul semestru al acestui an, grupul a realizat un profit net de 488,5 milioane de lei.

Potrivit datelor de pe site-ul institutiei, BCR a obtinut in trimestrul al treilea din 2009 un castig net de 92,7 milioane de lei.

Profitul net consolidat dupa impozitare si plata intereselor minoritare a scazut in primele noua luni din acest an cu 29,3% fata de perioada similara din 2009 in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, reducerii veniturilor din comisioane si diminuarii rezultatului net din tranzactionare, potrivit unui comunicat al grupului BCR.

Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri au totalizat in primele noua luni 1,59 miliarde de lei, in urcare cu 7% comparativ cu perioada similara din 2009, situandu-se in conformitate cu asteptarile, in conditiile in care in special IMM-urile au continuat sa resimta constrangeri in ceea ce priveste fluxurile de numerar, lichiditatea si profitabilitatea.

Totodata, BCR noteaza ca ajustarile macroeconomice au afectat inevitabil nivelul veniturilor gospodariilor si comportamentul acestora in privinta cheltuielilor.

"Este de asteptat ca situatia dificila de pe piata sa se mentina in ultimul trimestru al anului 2010, dat fiind ca este de asteptat ca PIB sa reintre intr-o zona negativa in trimestrul al treilea, din cauza scaderii puternice a cheltuielilor publice, precum si recentei cresteri a TVA care va exercita presiuni suplimentare asupra cererii interne. Cu toate acestea, preconizam o tendinta trimestriala ascendenta lenta de la un trimestru la altul incepand cu trimestrul patru din 2010", se arata in comunicat.

In primul semestru, costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri au insumat 974,7 milioane lei.

Ponderea creditelor neperformante a crescut de la 13,1% la sfarsitul anului trecut la 14,7% dupa prima jumatate din 2010 si la 16,6% la finele lunii septembrie.

"Portofoliul de credite a evoluat satisfacator, in conditiile date. Rata creditelor neperformante s-a mentinut la un nivel suportabil, de 16,6% din portofoliul total de imprumuturi. Grupul BCR se bucura de o rata de acoperire a creditelor neperformante confortabila, de aproximativ 126% (garantii si provizioane)", se mai spune in comunicat.

Rezultatul net din tranzactionare a scazut in primele noua luni cu 28,7%, la 232,1 milioane de lei, din cauza perioadei de volatilitate a leului la inceputul trimestrului al treilea, dupa ce crescuse in primul semestru cu 12,6%, la 223,5 milioane lei.

Totodata, venitul net din taxe si comisioane obtinut de grupul BCR a scazut in primele noua luni "ca rezultat al implementarii OUG 50 care a redus veniturile din comisioane si al reducerii volumului de afaceri", potrivit BCR.

Venitul net din taxe si comisioane s-a redus cu 3,6% in primele noua luni, la 647,8 milioane de lei, declin usor accelerat fata de cel din primul semestru, de 2,9%.

Pe de alta parte, profitul operational al grupului a crescut in primele noua luni cu 3,6% fata de perioada similara din 2009, la 2,3 miliarde de lei (548,4 milioane euro), ca rezultat al majorarii venitului operational si controlului eficient al costurilor. In primul semestru, grupul a obtinut un profit operational de 1,6 miliarde de lei, ceea ce indica un castig de 670 milioane de lei in trimestrul al treilea.

"Rezultatul operational pozitiv demonstreaza capacitatea BCR de a reactiona corespunzator la conditiile dificile de pe piata. Adoptam o abordare prudenta, dat fiind contextul economic inca dificil", a declarat in comunicat directorul general al bancii, Dominic Bruynseels.

Venitul operational al grupului a crescut usor de la 3,49 miliarde de lei la 3,54 miliarde lei, in principal intrucat venitul net din dobanzi a avansat cu 7,3%, la 2,88 miliarde de lei.

Cheltuielile operationale ale grupului s-au redus de la 1,27 miliarde de lei (301,4 milioane euro) in primele trei trimestre din 2009 la 1,25 miliarde de lei, ca urmare a unor imbunatatiri de eficienta si productivitate care au contracarat cresterea TVA.

Rata de adecvare a capitalului grupului BCR era la finele lunii septembrie de aproximativ 12,6% potrivit standardelor romanesti de contabilitate, RAS, si de circa 15% potrivit IFRS consolidat.

"Rata de solvabilitate s-a imbunatatit considerabil in trimestrul al treilea din 2010, demonstrand clar soliditatea BCR si sprijinul continuu din partea Erste Group", potrivit comunicatului citat.

In ceea ce priveste doar banca, activele totale au crescut cu 1,62%, la 65,57 miliarde lei, de la 64,5 miliarde lei la finele anului trecut.

"Creditarea a evoluat conform asteptarilor in contextul unei cereri eligibile slabe. Volumul cumulat al imprumuturilor acordate clientilor (inainte de provizioane, IFRS) s-a majorat cu 0,7% fata de finele anului trecut si cu 1,96% comparative cu luna septembrie 2009, la 46,84 miliarde de lei, si este in continuare bine echilibrat pe segmente de clienti si industrii", se mai arata in comunicatul BCR.

Creditarea pe segmental corporate a crescut cu 4% comparativ cu perioada similara din 2009, in timp ce portofoliul de imprumuturi de retail (inclusiv persoanele fizice si microintreprinderile) a scazut usor, cu aproximativ 2,78% fata de anul trecut.

In cadrul programului guvernamental "Prima Casa", BCR a acordat credite cu o valoare totala de peste 465 milioane euro, catre aproape 11.500 de familii, incepand din luna august 2009.

Banca preconizeaza o revenire puternica a creditarii ipotecare datorita programului "Prima Casa".

Depozitele de la clienti au scazut usor, cu 2,63% fata de sfarsitul anului trecut, la 34,88 miliarde de lei, din cauza unei scaderi mai puternice a plasamentelor companiilor (-6,2%), combinate cu un declin moderat al depozitelor de retail (-1,32%).

BCR a continuat sa isi extinda in primele noua luni reteau teritoriala, dezvoltand in acelasi timp si canalele alternative de distributie ca urmare a unei strategii menite sa incurajeze utilizarea tranzactiilor fara numerar. Banca a deschis sase noi unitati, ajungand la o retea de 667 unitati teritoriale.

Datele financiare reprezinta rezultatele financiare consolidate, neauditate, ale grupului Banca Comerciala Romana (BCR) la data de 30 septembrie 2010, in conformitate cu IFRS.

Grupul BCR, controlat indirect de grupul austriac Erste, include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinte, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri