Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a virat marti MApN suma de 129 milioane lei (28 milioane de euro), reprezentand contributia institutiei la cheltuielile pe care le va inregistra Armata pentru eliberarea frecventelor care vor fi utilizate pentru lansarea serviciilor 4G in Romania, transmite Mediafax.
Conform legii, suma trebuia sa fie virata in termen de 15 zile de la data avizarii bugetului de venituri si cheltuieli al ANCOM pentru anul 2012, care a fost aprobat de Parlament in urma cu o saptamana.

La capitolul "Transferuri intre unitati ale administratiei publice" a fost prevazuta suma de 167 milioane de lei, din care, potrivit datelor transmise de ANCOM la solicitarea Mediafax, 129 milioane de lei reprezinta contributia autoritatii de reglementare la cheltuielile pe care le va inregistra Ministerul Apararii pentru eliberarea frecventelor care vor fi utilizate pentru lansarea serviciilor de internet mobil 4G in Romania.

"Suma a fost virata in conturile Ministerului Apararii in cursul acestei zile", au declarat pentru Mediafax reprezentantii ANCOM.

In urma unei licitatii ANCOM incheiata pe 24 septembrie, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom vor plati, in doua etape, suma de 682,14 milioane euro pentru licentele telecom in frecventele de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz.

Defalcat, Vodafone Romania va plati 228,52 milioane euro, Orange Romania 227,14 milioane euro, Cosmote Romania 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

Potrivit datelor anuntate de ANCOM la finele lunii ianuarie a acestui an, Ministerul Apararii a evaluat costurile pentru schimbarea destinatiei sau reorganizarea utilizarii benzilor de frecvente radio la 93 de milioane de euro, in cazul benzii de frecvente radio 830-862 MHz, la 130,2 milioane de euro in cazul benzii de frecvente radio 2.500-2.690 MHz si la 11,2 milioane euro pentru benzile de frecvente radio 1.747,5-1.785 MHz si 1.842,5-1.880 MHz.

"Aceste costuri vor fi suportate partial, intr-un cuantum egal cu valoarea in lei a 30 de milioane euro, din bugetul ANCOM (din veniturile provenite din tariful de utilizare a spectrului incasat de ANCOM), suma ce va fi achitata in termen de 15 zile de la data aprobarii cheltuielii prin bugetul de venituri si cheltuieli (n.r. - pana la 1 noiembrie)", se mentiona intr-un comunicat al ANCOM din 24 ianuarie.

Diferenta pana la costurile totale estimate se va suporta din taxa de licenta incasata de la fiecare dintre castigatorii procedurilor de selectie care vor fi organizate de ANCOM pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente radio eliberate de Ministerul Apararii.

"Aceasta masura de compensare a costurilor va asigura continuitatea functionarii serviciilor guvernamentale, permitand Romaniei indeplinirea atributiilor ce ii revin in calitate de membru NATO. Conform termenelor propuse de proiectul de ordonanta, MApN va elibera benzile de frecventa in cel mult sase luni de la achitarea sumelor prevazute de proiectul de act normativ", se mai spunea in comunicat.

Bugetul ANCOM pentru acest an prevede venituri de 156,16 milioane de lei si cheltuieli totale de 455,17 milioane de lei. Deficitul de 299,01 milioane de lei va fi acoperit din disponibilitatile inregistrate de institutie la 31 decembrie 2011, in cuantum de 426,64 milioane de lei.

Potrivit datelor din buget, cheltuielile cu personalul ANCOM vor insuma 68,2 milioane de lei, rambursarile de credite - 32,5 milioane de lei, dobanzile aferente datoriei publice externe - 22,73 milioane de lei, la care se adauga transferurile intre unitati ale administratiei publice - 167 milioane de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri