Spionii americani si britanici au patruns in reteaua de computere interna a celui mai mare producator de cartele SIM din lume, furand cheile criptografice folosite pentru protejarea intimitatii comunicatiilor telefonice in lume, relateaza The Intercept, citat de Mediafax.

Spargerea a fost realizata de o unitate comuna formata din agenti ai NSA (Agentia pentru Securitate Nationala din Statele Unite) si GCHQ (Cartierul general pentru comunicatii al Guvernului britanic), potrivit unui document strict secret furnizat site-ului The Intercept de Edward Snowden.

Actiunea, detaliata intr-un document din 2010 al GCHQ, ofera agentiilor de supraveghere potentialul de a monitoriza mari parti din comunicatiile prin telefonul mobil din lume, atat voce, cat si date.

Gemalto produce aproximativ doua miliarde de cartele SIM pe an

Compania vizata de agentiile de informatii, Gemalto, este o firma multinationala implantata in Olanda, care produce cipuri folosite in telefoanele mobile si in urmatoarea generatie de carduri de credit. Printre clientii sai se numara AT&T, T-Mobile, Verizon, Sprint si circa 450 de furnizori de retea wireless din lume. Compania opereaza in 85 de tari si are peste 40 de fabrici de productie. Unul dintre cele trei sedii globale ale sale este in Austin, Texas, iar cea mai mare fabrica este in Pennsylvania. In total, Gemalto produce aproximativ doua miliarde de cartele SIM pe an.

Cu aceste chei criptografice furate, agentiile de informatii pot monitoriza comunicatiile mobile fara sa ceara sau sa obtina aprobare din partea companiilor de telecomunicatii si a guvernelor straine. Detinerea cheilor permite si evitarea unui mandat sau unei interceptari, fara sa lase vreo urma in reteaua wireless a furnizorului ale carui comunicatii sunt interceptate. Cheile criptografice le permit agentiilor de informatii sa deblocheze si orice comunicatii criptate pe care le-au interceptat anterior, dar nu au avut capacitatea de a le decripta.

Gemalto nu a stiut ca sistemele sale au fost penetrate si ca angajatii sai sunt spionati. "Sunt tulburat, destul de ingrijorat ca s-a intamplat asa ceva", a declarat Paul Beverly, vicepresedinte executiv al Gemalto, pentru The Intercept. "Cel mai important pentru mine este sa inteleg exact cum a fost posibil asa ceva, astfel incat sa putem lua masurile necesare pentru a ne asigura ca acest lucru nu se mai intampla si pentru a fi siguri ca nu exista un impact asupra operatorilor de telefonie pe care i-am servit cu incredere timp multi ani", a precizat el.

"Este incredibil. Incredibil", a declarat Gerard Schouw, parlamentar olandez din partea partidului de opozitie D66, atunci cand a fost informat despre activitatile agentiilor de spionaj. "Nu vrem ca servicii secrete din alte tari sa faca asa ceva", a declarat Schouw. El a adaugat ca el si alti parlamentari vor cere Guvernului olandez sa ofere o explicatie oficiala si sa clarifice daca serviciile de informatii ale tarii erau la curent cu interceptarea Gemalto, al carei sediu general se afla la Amsterdam.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri