Google a castigat un proces in care Oracle ii cerea 9 miliarde de dolari pentru drepturi de proprietate asupra unei parti din sistemul de operare Android, ceea ce reprezinta o veste buna pentru programatorii care scriu aplicatii care functioneaza fara licenta pe diferite platforme, relateaza Bloomberg, potrivit News.ro.

Oracle a sustinut ca Google trebuia sa fi cerut licenta pentru a folosi limbajul de programare Java la dezvoltarea Android, sistemul de operare instalat pe 80% dintre dispozitele mobile la nivel global.

Un juriu al unui tribunal federal din San Francisco a respins joi argumentele Oracle si a conchis ca Google s-a folosit corect de Java, potrivit legii drepturilor de proprietate intelectuala.

A fost pentru a doua oara cand Oracle a incercat sa obtina compensatii din partea Google in acest caz, iar compania intentioneaza sa faca recurs, cu toate ca expertii considera ca va fi dificil ca verdictul sa fie inversat.

Verdicul ar trebui sa ofere siguranta companiilor de software, ca metoda lor de a crea aplicatii comune, interoperabile, nu ii pune in pericol din punct de vedere juridic.

Zeci de mii de dezvoltatori software, care folosesc interfete de programare a aplicatiilor, scurtaturi care le permit sa scrie programe care functioneaza pe mai multe platforme, care au stat la baza procesului, vor sarbatori rezultatul procesului, potrivit analistilor firmei de analiza a pietei IDC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri