Competitia pe piata 3G din Romania se inteteste dupa ce inca doi operatori vor oferi servicii de comunicatii de a treia generatie. Pretul platit de noii veniti este 35 de milioane de dolari, insa profiturile pot fi insemnate
Ieri au fost desemnati cei doi castigatori ai licitatiei pentru achizitionarea unei licente din generatia a treia pentru comunicatii mobile (3G). RCS&RDS si Telemobil (Zapp Mobile) au castigat ultimele doua licente 3G scoase la licitatie de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), alaturandu-se astfel celor doi jucatori care ofera deja acest tip de servicii: Orange si Vodafone, ambii castigatori ai licitatiei din 2004. Castigatorii actualei licitatii trebuie sa plateasca in cel mult 120 de zile prima transa de 10 milioane dolari.

Aparitia unor noi jucatori in piata va avea drept consecinta scaderea tarifelor atat pentru serviciile 3G cat si pentru teminalele compatibile cu aceasta tehnologia. Orange si Vodafone ofera viteze de transfer de date pe Internet bune prin telefonul mobil, existand si posibilitatea posibilitatea de a primi in timp real mail-uri folosind tehnologia Blackberry, realizarea de apeluri video sau vizionarea unor formate de televiziune.

Intrarea in hora 3G a Zapp si RCS&RDS va duce deci la cresterea competitiei si la imbunatatirea serviciilor oferite. Zapp, care s-a clasat pe pozitia secunda in cadrul licitatiei cu un punctaj de 72,71 de puncte, ofera deja servicii de wireless broadband la nivel national, bazat pe tehnologia CDMA 1xEV-DO (Evolution Data Optimized), care permite transferuri de date cu viteze de pana la 2,4 Mbps.

In contextul unei piete din ce in ce mai competitive, obtinerea licentei va permite Zapp sa urmeze planurile sale de dezvoltare, prin cresterea capacitatii retelei actuale. Utilizatorii vor avea posibilitatea sa se bucure de experienta 3G, prin servicii de date in banda larga la preturi accesibile, prin aplicaii conexe precum si servicii bazate pe IP, servicii video, continut multimedia, a declarat Piermario Di Pietro, General Manager Zapp.

Grupul RCS&RDS este unul din liderii pietei de servicii TV prin cablu din Romania, oferind si servicii Internet de tip broadband si telefonie fixa. Operatorul RCS&RDS a inregistrat 550.000 de abonati la serviciile de telefonie fixa, la sfarsitul lunii iulie, in crestere cu 22% fata de luna aprilie 2006, potrivit datelor communicate de companie.

Licenta 3G ar putea fi folosita de grupul de comunicatii pentru imbunatatirea serviciilor oferite desi compania nu este activa pe piata telefoniei mobile, RCS&RDS imbunatatindu-si in acelasi timp zestrea in ochii unui gigant european al telecomului.

Am fost increzatori ca vom castiga una dintre licentele 3G inca de la depunerea ofertei in concursul organizat de IGCTI. Suntem convinsi ca vom intruni toate criteriile necesare intrarii in posesia licentei si ca vom mentine angajamentele facute prin inaintarea ofertei, dar mai ales fata de actualii si viitorii nostri abonati, a declarat directorul general RCS & RDS, Alexandru Oprea.

Cosmote se consoleaza cu i-mode

In cursa pentru castigarea licentelor 3G s-au inscris cinci jucatori: Telemobil (Zapp Mobile), Cosmote Romania, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), RCS&RDS si Combridge, operatorul serviciului Eufonika - companie care ulterior nu a mai depus oferta finala.

Ofertele au fost diferentiate in functie de acoperirea geografica si a populatiei a operatorului (55 de puncte), de fezabilitatea tehnica (25 de puncte), capacitatea financiara avand doar 10 puncte dublu totusi fata de fezabilitatea comerciala si specializarea care au primit cate 5 puncte.

Cosmote Romania nu s-a clasat pe treapta a treia, pierzand astfel sansa de a intra pe piata 3G, desi este singurul dintre jucatorii inscrisi in cursa care au avut experienta in acest domeniu Cosmote ofera comunicatii de tip 3G in Bulgaria si Grecia. Potrivit oficialilor operatorului de telefonie mobile, Cosmote Romania va continua dezvoltarea retelelor 2G si 2.5G, care vor asigura acoperirea integrala a populatiei, oferind in acelasi timp servicii de telefonie mobila de pe piata.

Oficialii companiei au precizat ca, dupa pierderea cursei pentru achizitionarea unei licente 3G, operatorul va implementa si in tara noastra tehnologia i-mode, care se va baza pe actualele retele ale companiei. Serviciul i-mode va fi disponibil din 2007 prin intermediul retelei actuale 2.5G, oferind clientilor Cosmote transfer de date rapid si acces la aplicatii de internet special proiectate pentru telefonul mobil. Cosmote va continua si pe viitor sa analizeze oportunitatile de dezvoltare ale unor servicii inovatoare si tehnologii avansate, a declarat Nikolaos Tsolas, CEO Cosmote Romania.

De la lansarea sa in decembrie 2005, Cosmote Romania si-a concentrat eforturile in scopul imbunatatirii si extinderii retelei, care in prezent acopera peste 90% din populatie si mai mult de 75% din teritoriul tarii, potrivit operatorului. Cu toate acestea, Cosmote a obtinut un punctaj mai slab decat competitorii sai in ceea ce priveste acoperirea geografica.

Multe mobile, putini clienti 3G

Daca adunam numarul de clienti ai operatorilor de telefonie mobile din Romania, rezulta ca aproximativ 14 milioane de romani poseda un telefon mobil. Utilizatorii serviciilor de comunicatii de generatie a treia sunt insa sub cinci procente din acestia, cei doi operatori din piata care ofera acest tip de servicii raportand sub 500.000 de clienti.

Vodafone Romania a inceput sa ofere servicii 3G inca din primavara lui 2005, iar dupa un an inregistra 135.000 de clienti. Orange Romania a lansat oferta sa in iunie 2006, inregistrand peste 25.000 de clienti la trei zile de la lansare, potrivit ultimelor date comunicate de operator. Piata de comunicatii de generatie a treia prezinta deci destule oportunitati de valorificare, RCS&RDS si Zapp urmand sa creasca numarul total de utilizatori ai serviciilor 3G.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri