Ericsson ConsumerLab a lansat cea de-a sasea editie al raportului anual de tendinte de consum care arata cresterea rolului inteligentei artificiale atat in societate, cat si la locul de munca. Astfel, 35% dintre utilizatorii avansati de internet vor un asistent virtual la birou, iar unul din patru utilizatori si-ar dori si un manager virtual.

Cele 10 tendinte de consum pentru 2017 sunt:

  1. 1Inteligenta artificiala pretutindeni: 35% dintre utilizatorii avansati de internet vor un asistent virtual la locul de munca, iar unul din patru vor un manager virtual. In acelasi timp, aproape jumatate din utilizatori sunt ingrijorati ca robotii inteligenti vor inlocui oamenii la locul de munca.
  2. Internetul Tuturor Lucrurilor: Cosumatorii folosesc din ce in ce mai des aplicatii automate, incurajand adoptia IoT. 2 din 5 utilizatori cred ca smartphone-urile le vor invata obiceiurile si vor efectua activitati pentru ei in mod automat.
  3. Pietonii vor conduce masini autonome: Exista posibilitatea sa nu mai fie nevoie de soferii in viitor. 1 din 4 pietoni s-ar simti mai in siguranta cand trec strada daca ar stii ca toate masinile sunt autonome, iar 65% dintre ei ar prefera sa si detina o astfel de masina.
  4. Realitate fuzionata: Aproape 4 din 5 utilizatori de realitate virtuala considera ca, in doar trei ani, VR nu va mai putea fi diferentiat de realitate. Jumatate din respondenti sunt deja interesati de manusi sau incaltaminte care sa le permita sa interactioneze cu obiecte virtuale.
  5. Desincronizare: Pe masura ce automobilele autonome devin realitate, sezatia de rau in masina se va amplifica, iar 3 din 10 persoane cred ca vor avea mai mare nevoie de pastile pentru a nu li se face rau. 1 din 3 persoane isi doreste pastile pentru a contracara raul de miscare atunci cand utilizeaza realitatea virtuala sau augmentata.
  6. Paradoxul dispozitivelor de siguranta inteligente: Mai mult de jumatate din utilizatori folosesc deja alarme de urgenta, localizare sau alerte pe smartphone-uri. Dintre cei care sustin ca smartphone-ul ii face sa se simta mai in siguranta, 3 din 5 afirma ca isi asuma mai multe riscuri deoarece se bazeaza pe telefonul lor.
  7. Silozuri sociale: In ziua de astazi, oamenii isi transforma in mod intentionat retelele sociale in silozuri. 1 din 3 persoane afirma ca retelele de socializare sunt principalele surse de stiri, iar 1 din 4 persoane sustine ca pune mai multa valoare pe opiniile contactelor lor decat pe opiniile politicienilor.
  8. Realitate augmentata personala: Mai bine de jumatate din oameni doresc sa foloseasca ochelari pentru realitate augmentata pentru a ilumina spatii intunecate sau pentru a se feri de pericole. Mai mult de 1 din 3 persoane ar vrea sa editeze elemente care le displac din mediul inconjurator.
  9. Conflictul legat de intimitate: 2 din 5 utilizatori avansati de internet vor sa foloseasca doar servicii criptate, dar parerile sunt impartite. Aproape jumatate dintre acestia ar vrea sa aiba parte de un nivel rezonabil de siguranta in toate serviciile pe care le folosesc, iar mai mult de 1 din 3 persoane considera ca nu mai exista siguranta intimitatii in mediul digital.
  10. Produse de la producatorii IT de top: Mai mult de 2 din 5 utilizatori experimentati de internet vor sa-si achizitioneze produsele de la cele mai mari cinci companii IT de pe piata. Dintre acestia, 3 din 4 cred ca acest lucru se va intampla in urmatorii cinci ani.

„Sunt de parere ca ceea ce noi numim realitate devine o notiune din ce in ce mai personala si subiectiva”,a spus Michael Bjorn, Head of Research, Ericsson ConsumerLab, reflectand asupra cresterii popularitatii realitatii virtuale. „Consumatorii nu doar ca se inconjoara cu oameni asemanatori lor pe retelele de socializare, dar au inceput sa personalizeze modul in care experimenteaza lumea, cu ajutorul realitatii augmentate si virtuale.”

„Consumatorii isi doresc ca viitorul sa ramana in permanenta mobil, implicand o crestere exponentiala pentru nevoia de conexiuni instante, rapide si care sa consume cat mai putina baterie. In acest sens, realitatea este ca a venit timpul pentru retele 5G.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri