Influentele ce redefinesc tehnologia promit cea mai mare crestere de pana acum, potrivit analistului Mark Stahlman, care prevede dezmembrarea unor companii precum Sun.
Analistul tehnologic si consultantul Mark Stahlman, aflat in industria computerelor de peste 30 ani, stie cum sa priveasca dincolo de rezultatele financiare ale companiilor. Acum analist la banca de investitii Caris&Co., el considera ca recentele pierderi inregistrate de IBM, Sun Microsystems si multe alte companii nu pot fi puse in totalitate pe seama economiei slabe. In schimb, in viziunea sa, industria se afla in pragul unor transformari importante spre noile tehnologii informatice, precum ar fi adevarate mainframes-on-a-chip, servicii Web si software open-source.

Intr-un interviu acordat BusinessWeek el si-a exprimat opiniile despre modul in care tranzitia va influnta furnizorii si cheltuielile in IT in urmatorii cativa ani.
Intrebat daca scaderea veniturilor multor companii se datoreaza unor factori macroeconomici sau unei schimbari structurale in tehnologia informatiei, analistul a afirmat : "Macroeconomiile sunt cu adevarat importante doar cand nu se intampla nimic important in tehnologie. Cand tehnologia este activa si exista unele tranzitii importante la produse sau arhitecturi, acestea influenteaza in totdeauna economia. Ne aflam intr-o perioada de schimbari intense in tehnologie - probabil perioada cea mai concentrata de schimbari tehnologice de pana acum".


Intrebat care vor fi cele mai importanate schimbari ce vor avea loc, Stahlman a raspuns : "Cel mai evident eveniment este tranzitia la 64-bit in chipurile Intel. Nu este vorba doar de 64 biti - de fapt capacitatile marilor computerelor isi gasesc loc in microprocesoarele pentru produse de consum. Tehnologia este ca un fel de masina de milioane de dolari stocata acum in cipuri de cateva sute de dolari. Arhitecturile computer, care erau utilizate in construirea supercomputerelor, sunt acum utilizate de Intel si AMD. Tranzitia este completata de crearea unor sisteme de operare si unelte mult mai capabile. Ceea ce este cu adevarat remarcabil la aceasta tranzitie este faptul ca arhitecturile high-end computer sunt acum utilizate si in desktopuri. Despre ceea ce se discuta in anii 70, 80 si 90 - si anume alaturarea de clustere de PC-uri pentru a inlocui marile computere - se intampla in sfarsit. In plus mai exista serviciile Web si software-le open-source."

Desi aceste tehnologii sunt mai ieftine si mai usor de operat, asta nu insemana ca dispare cresterea. In prezent banci, spitale, magazine, institutii guvernamentale si scoli nu utilizeaza prea mult din aceasta tehnologie in funizarea de servicii.

Tranzitia de la vechiul IT la noul IT implica multe categorii care vor creste cu 20% sau 30% pe o baza sustenibila.

Ce inseamna acest lucru pentru jucatori consacrati precum IBM si Sun? IBM are si vechiul IT si noul IT. Provocarea pentru IBM este de a gasi o cale de a atenua pierderea vechiului IT, in acelasi timp incercand sa sublinieze beneficiile noului IT.

Toti clientii corporati sunt constienti de aceste lucruri si incep sa faca angajari, dupa cum reiese din statisticile de angajare in IT. Cumparatorii acestor tehnologii nu sunt apatici, ci sunt mobilizati strategic. Ei recunosc ca nu pot fi competitivi in domeniul lor de activitate daca nu fac acest lucru. Aceasta este o cheltuiala imperativa pentru ei.

Astfel companiile incep sa implementeze intern noile tehnologii, renuntand a le mai externaliza. Intreaga comunitate de programatori open-source are acum de lucru. Astfel are loc o inversare a atitudinii "Nu vreau sa aud despre asta, ocupati-va voi de ea". IBM este foarte constient de acest lucru. Intregul lor efort este concentrat pe repozitionarea organizarii serviciilor. Ceea ce incearca sa spuna clientilor este "Noi va vom ajuta sa o faceti voi insusi".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri