Anul trecut, aproape jumatate din gospodariile din Statele Unite, respectiv 69 de milioane de unitati, nu au avut de platit nicio taxa sau impozit pe anul 2010. Dintre acestia, 18.000 de gospodarii au venituri de peste 500.000 dolari, in timp ce peste 4.000 au avut venituri de peste 1 milion de dolari, potrivit CNN Money.
Explicatiile referitoare la modul in care toti acesti cetateni americani reusesc sa scape de taxe, in ciuda averilor destul de mari sunt oferite de Janice Johnson si Jay Safier, ambii membri ai Societatii Contabililor Acreditati ai statului New York.

Cel mai probabil motiv ar fi acela ca respectivii americani au inregistrat pierderi masive de pe urma crizei din 2008 si acum sunt pensionari, freelanceri sau inclinati catre opere caritabile, potrivit specialistilor.

“Multi dintre acestia sunt probabil oameni care au castigat mult pe Wall Street acum cativa ani si care, acum, au transformat aceste castiguri in obligatiuni scutite de taxe”, e de parere Johnson.

Majoritatea clientilor ei au varste de peste 50 de ani si “sunt foarte circumspecti in privinta pietelor de capital”.

Un alt exemplu ar fi o persoana pensionata, care a investit 10 milioane de dolari in obligatiuni municipale, la o dobanda de 5%, respectiv 500.000 dolari pe an.

“Avand in vedere ca nu exista limite in privinta castigurilor din dobanzi la care nu se platesc taxe, respectiva persoana nu ar fi datoare cu nimic la stat”, a precizat Roberton Williams, partener in cadrul Centrului pentru Politici legate de Taxe.
O alta posibilitate ar fi ca acesti milionari sa detina portofolii mari, cu castiguri la care in mod normal se aplica taxa pe venit, dar sa neutralizeze aceste sume prin pierderi masive suferite in timpul crizei.

A treia varianta ar fi urmatoarea: Daca persoana in cauza detine o actiune straina ce ofera dividende, precum BP (British Petroleum), Guvernul Britanic va retine taxa pe dividende pe care compania o plateste. Pentru a nu fi taxat de doua ori pe acelasi dividend, investitorul poate sa isi deduca costurile atunci cand i se calculeaza taxele in SUA.

Johnson a mai vorbit si despre categoria celor care au renuntat la slujbe pentru a-si deschide propriile afaceri sau pentru a deveni consultanti. Salariul celor angajati la propria firma – fara a include veniturile provenite din investitii – este mult mai mic decat salariile primite pe vremea cand lucrau la stat. Astfel, taxele datorate fiscului pentru aceste noi salarii este depasit cu mult de dobanda ipotecilor sau de deducerile de taxe imobiliare.

Nici varianta donatiilor caritabile majore nu este de ignorat pentru cei care vor sa scape de taxele la stat, sau macar sa le reduca substantial.

Pentru aceasta varianta exista doua strategii. Prima implica vanzarea unei proprietati catre o organizatie caritabila sub pretul pietei. Aceasta miscare ii permite celui care vinde sa includa o mare parte din tranzactie pe lista contributiilor caritabile.

A doua strategie ar fi donarea titlurilor foarte valoroase unei organizatii caritabile. Astfel, persoana respectiva poate deduce valoarea de piata a titlurilor donate fara a fi nevoit sa plateasca statului taxele cuvenite pentru un castig de capital.

Avand in vedere ca datoriile statelor sunt in crestere, nu ar fi nerezonabil sa cerem o taxare mai atenta a celor bogati, mai ales ca legea americana permite unui procent de 1% din milionarii tarii sa nu plateasca nicio taxa pe venit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri