Fitch a avertizat marti ca rostogolirea voluntara a datoriilor de stat ale Greciei, masura care va fi probabil inclusa in noul pachet de bailout pregatit de UE si FMI, va fi tratata ca un default (incapacitate de plata) si va determina o noua taiere a ratingul de credit al tarii, transmite Reuters, citata de Mediafax.
Ministrii Finantelor din zona euro incearca sa ajunga la un acord privind salvarea Greciei pana la jumatatea lunii iulie, care va cuprind noi imprumuturi externe substantiale de la institutiile financiare internationale, venituri mari din privatizarea activelro statului elen si, pentru prima data, o contributie din partea creditorilor privati ai guvernului de la Atena.

Cel mai probabil, aceasta contributie se va materializa printr-o rostogolire voluntara a datoriilor statului, adica investitorii vor cumpara noi obligatiuni guvernamentale odata ce titlurile detinute deja vor ajunge la maturitate.

"Esenta problemei este ca Grecia are nevoie din nou de bani. Fitch ar considera un astfel de schimb de datorii sau o rostogolire voluntara ca intrarea in default, care ar conduce la coborarea ratingului Greciei la default", a declarat marti la Singapore Andrew Colquhoun, directorul in cadrul Fitch.

Agentia de rating a avertizat totodata ca vede riscuri de default pe datoria de stat si in Statele Unite, daca Administratia si Congresul nu vor reusi sa ajunga pana in august la un consens privind aprobarea cresterii plafonului datoriei de stat, cand Trezoreria va fi consumat toate fondurile de urgenta pe care le are la dispozitie pentru astfel de situatii.

Comentariile Fitch privind Grecia au cauzat o usoara depreciere a euro pe pietele asiatice, insa riscurile semnalate in privinta Statelor Unite au echilibrat cursul monedei unice in raport cu dolarul.

Fitch a redus luna trecuta ratingul Greciei cu trei trepte, la "B+",
cel mai ridicat calificativ acordat statului elen de o agentie de evaluare financiara. Moody's atribuie guvernului grec ratingul "Caa1", iar S&P evalueaza statul elen la "CCC". In plus, Moody's si S&P au avertizat de asemenea ca orice forma de restructurare a datoriilor Greciei va fi considerata un default.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri