Presedintele SUA, Barack Obama, a prezentat un program de reducere a deficutului bugetar cu 3.600 miliarde de dolari, partial prin cresterea taxelor platite de cei cu venituri si averi mari, insa reprezentantii Partidului Republican au calificat masurile drept o cascadorie politica.
Obama a promis ca isi va folosi dreptul de veto pentru orice plan de reducere a deficitului care include numai masuri pe partea de cheltuieli, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Recomandarile presedintelui anunta un duel indelungat cu Republicanii, care se opun cresterilor de taxe. Disputa va dura probabil pana la alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului viitor, cand Obama, sprijint de Partidul Democrat, spera sa castige un nou mandat.

"Nu voi sprijini niciun plan care pune toata povara estomparii deficitului pe americanii de rand. Nu vom participa la o intelegere partinitoare care ii va afecta pe cei mai vulnerabili", a declarat Obama.

Presedintele a aparat mai agresiv principiile doctrinei Partidului Democrat, dupa ce a fost nevoit sa accepte compromisuri importante in cele doua batalii pe buget purtate in acest an cu Republicanii, care i-au redus popularitatea in randul electoratului la noi minime.

Majoritatea americanilor sunt nemultumiti de palmaresul administratiei Obama in plan economic, iar sperantele de realegere ale presedintelui depind probabil de capacitatea sa de a convinge electoratul ca Partidul Republican ii reprezinta pe bogati, si nu clasa de mijloc.

Republicanii se opun vehement oricarei cresteri de taxe si il acuza pe Obama ca nu respecta principiile liberale.

De altfel, liderii republicani din Congres au respins imediat programul propus de Obama, indicand clar ca sansele ca acest proiect sa treaca sunt minime.

Analistii sunt sceptici in privinta sanselor de succes ale planului propus de presedintie. Agentia de rating Standard & Poor's a luat la inceputul lunii august decizia istorica de a reduce ratingul de credit al SUA tocmai din cauza divergentelor de pe scena politica, care impiedica orice consens privind deficitul si datoria publica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri