Guvernul socialist de la Paris si producatorul de otel ArcelorMittal au ajuns la o intelegere in disputa privind viitorul combinatului detinut de grup la Florange, iar acordul permite Frantei sa nu puna in aplicare amenintarea cu nationalizarea operatiunilor, potrivit Financial Times.
Acordul include concesii de ambele parti, dupa o saptamana in care relatiile au fost tensionate de declaratiile ministrului responsabil pentru industrie, Arnaud Montebourg, referitor la grupul condus de miliardarul indian Lakshmi Mittal (foto).

Montebourg a acuzat ArcelorMittal de minciuna si santaj, afirmand chiar: "Nu-l mai vrem pe Mittal in Franta".

Presedintele francez, Francois Hollande, a sustinut o amenintare a ministrului privind nationalizarea combinatului de la Florange, din nord-estul Frantei, daca grupul nu renunta la planurile de a inchide definitiv doua furnale, relateaza Mediafax.

Intelegerea include un angajament al AreclorMittal de a renunta la planul vizand desfiintarea a 600 din cele 2.600 de locuri de munca de la Florange si de a investi 180 de milioane de euro in urmatorii cinci ani pentru a dezvolta productia de otel la combinat.

Cele doua furnale aflate in disputa, despre care grupul a afirmat ca trebuie inchise din cauza supracapacitatii de productie de otel din Europa, vor ramane oprite, dar nu vor fi inchise definitiv. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anuntat ca ArcelorMittal a acceptat sa le mentina pregatite pentru reluarea activitatii, in cadrul unui program de introducere a furnalelor intr-un program pentru reducerea emisiilor poluante.

Guvernul este pregatit sa investeasca 150 de milioane de euro intr-un astfel de program, care vizeaza capturarea de dioxid de carbon si este sustinut de Uniunea Europeana. Anterior, ArcelorMittal a semnalat ca nu era interesat de program la Florange.

Optiunea nationalizarii nu mai este luata in calcul "in urma angajamentelor ArcelorMittal", a declarat Ayrault, adaugand, insa, ca intelegerea trebuie respectata in totalitate. Oficialul a parut a reitera amenintarea cu nationalizarea operatiunilor de la Florange de catre stat, in cazul in care grupul nu-si respecta angajamentele.

"Guvernul va folosi toate instrumentele de care dispune, daca nu se respecta acordul", a spus el.

Reactia sindicatelor reflecta, insa, dezamagire ca statul nu a pus in practica avertismentul de nationalizare, scrie Financial Times.

"Avem din nou senzatia ca am fost tradati. Nu avem incredere in Mittal", a declarat un purtator de cuvant al sindicatului CFDT.

Disputa privind furnalele de la Florange a fost una sensibila politic in Franta inca de acum doi ani, cand ArcelorMittal a oprit productia. Precedentul presedinte, Nicolas Sarkozy, a acuzat grupul ca nu a respectat angajamente asumate la preluarea in 2006 a companiei Arcelor de catre Mittal, dar si mai tarziu, in 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri