Cresterea economiei Statelor Unite ale Americii se va accelera in 2014, dar ritmul expansiunii va fi sub potential, la aproape cinci ani de la incheierea recesiunii, potrivit analistilor citati de Bloomberg, scrie Mediafax.

"Anul 2014 va fi mai bun. Nu exista motive de pesimism pentru viitorul apropiat, daca vor fi adoptate politicile adecvate", a declarat Martin Feldstein, profesor la Universitatea Harvard si presedinte al Comitetului Consilierilor Economici in timpul presedintiei Ronald Reagan.

Feldstein a mentionat diminuarea impactului negativ al politicii bugetare asupra economiei si o crestere de 8.000 de miliarde de dolari a avutiei populatiei, in ultimele 12 luni, datorita majorarii preturilor actiunilor si locuintelor.

Indicele Standard & Poor's 500 s-a apreciat cu 30% anul trecut, inregistrand cel mai mare avans de dupa 2007, in timp ce preturile locuintelor au urcat in octombrie cel mai mult din ultimii sapte ani, fata de intervalul similar din 2012, potrivit indicelui S&P/Case-Shiller, care ia in calcul evolutia preturilor din 20 de orase americane.

JP Morgan Chase si-a imbunatatit in aceasta saptamana estimarea privind evolutia economiei americane din acest an de la 2,5% la 2,8%. Pentru 2013, banca prognozeaza un avans de 1,9%.

Fostul secretar al Trezoreriei SUA Lawrence Summers si John Taylor, profesor la Stanford University, anticipeaza la randul lor ca in acest an este posibila o accelerare a cresterii economice, desi au opinii diferite in legatura cu mijloacele de stimulare a economiei.

"Nu il contrazic pe Marty pentru ca este ceva mai optimist, dar cred ca este o greseala sa spui ca totul este in ordine", a spus Summers, care preda si la Harvard, la conferinta anuala a Asociatiei Americane de Economie.

Taylor, fost subsecretar al Trezoreriei, a apreciat ca "avansul din acest an va fi mai bun, dar inca dezamagitor, pentru ca va fi sub potential".

Declaratiile au fost facute la o zi dupa ce presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, a afirmat ca factorii care influenteaza negativ cresterea ar putea sa se atenueze. El a facut referire la situatia mai buna a industriei financiare, la echilibrarea pietei imobiliare, reducerea tensiunilor bugetare si la politica monetara relaxata, care vor fi motive de optimism in trimestrele viitoare.

Statele Unite au reusit mai bine decat alte natiuni industrializate sa readuca productia la nivelul anterior crizei, considera Kenneth Rogoff, profesor la Harvard si fost economist sef al FMI.

El a adaugat insa ca nu exista vreo garantie ca totul a revenit la normal.

Economistul sef al FMI Olivier Blanchard a declarat ca este ingrijorator faptul ca Statele Unite si alte natiuni industrializate nu au reusit sa se refaca pe deplin la cinci ani de la incheierea recesiunii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri