Europa risca o catastrofa alimentara pe fondul scaderii drastice a numarului de colonii de albine, responsabile pentru polenizarea culturilor agricole, scrie The Guardian.

Studiile recente arata ca albinele sunt responsabile in prezent doar un sfert din necesitatile de polenizare din Marea Britanie, al doilea cel mai scazut nivel din cele 41 de tari europene, pe primul loc situandu-se Republica Moldova. Mai mult, dezvoltarea controversata a biocombustibililor in Europa determina o crestere de cinci ori mai rapida a nevoilor de polenizare decat a numarului de albine.

“Suntem in fata unei catastrofe care va avea loc in urmatorii ani daca nu actionam acum. Polenizatorii salbatici au nevoie de o mai mare protectie. Ei asigura o veriga importanta in lantul alimentar al oamenilor si <<lucreaza>> gratuit pentru noi. Altfel, fermierii britanici ar trebui sa cheltuiasca peste 2 mld. euro”, sustine un cercetator al Universitatii Reading.

Europa ar avea nevoie in prezent de 13 milioane de colonii de albine in plus pentru a acoperi polenizarea corespunzatoare a tuturor culturilor, echivalentul a 7 mld. albine individuale. In afara de Republica Moldova si Marea Britanie si jucatori importanti pe scena agriculturii din Europa, precum Franta, Italia si Germania, se confrunta cu un deficit de albine care sa realizeze servicii de polenizare a culturilor agricole.

Albine

“Avem nevoie de o strategie la nivel european pentru a conserva albinele si polenizatorii salbatici sau riscam pierderi financiare uriase in sectorul agricol si o criza alimentara”, a mai precizat cercetatorul.

Valoarea insectelor care asigura polenizarea in sectorul agricol era estimata in anul 2005 la 208 miliarde de dolari la nivel mondial. Cifra nu include insa valoarea in retail – incepand de la mere si cirese pana la broccoli si dovlecei – sau valoarea mierii produse de albine. Spre exemplu, doar in Marea Britanie contributia albinelor la recoltele agricole este de 413 mil. dolari, in timp ce valoarea estimata in retail este de circa 1 miliard de dolari.

Potrivit statisticilor, in ultimii sase ani apicultorii au pierdut in medie 30% din familiile de albine in fiecare iarna. Mai exact, 10 milioane de stupi au fost pierduti incepand cu 2006, costul unui stup fiind de circa 200 de dolari. Pierderile, evaluate la 2 mld. dolari, sunt suportate de apicultori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri