Un asteroid a fost denumit dupa adolescenta pakistaneza Malala Yousafzai, care anul trecut a primit premiul Nobel pentru pace, pentru lupta sa impotriva exploatarii copiilor si tinerilor si pentru dreptul acestora la educatie, si care a devenit un simbol dupa ce a fost impuscata in cap de talibani.

Situat in centura principala de asteroizi dintre Marte si Jupiter, asteroidul Malala orbiteaza in jurul Soarelui o data la cinci ani si jumatate, potrivit bbc.co.uk.
Inedita distinctie a fost acordata tinerei pakistaneze Malala Yousafzai in semn de curtoazie de catre cercetatoarea Amy Mainzer, astrofizician la Agentia spatiala americana (NASA), cea care a descoperit acest asteroid, cunoscut anterior sub denumirea 316201, in 2010, potrivit Mediafax.

Potrivit regulilor International Astronomical Union, Amy Mainzer a avut dreptul sa puna un nume asteroidului pe care l-a descoperit si aceasta a decis sa il denumeasca dupa tanara pakistaneza in varsta de 17 ani. Amy Mainzer a spus ca si-a dorit ca acest lucru sa fie "o sursa de inspiratie pentru femeile tinere". "Avem nevoie cu disperare de forta intelectuala a tuturor oamenilor inteligenti pentru a rezolva unele dintre problemele cele mai dificile ale omenirii si nu ne putem permite sa respingem jumatate din populatia lumii", a mai spus aceasta.

Malala Yousafzai, tanara pakistaneza in varsta de 17 ani care a primit anul trecut premiul Nobel pentru pace, pentru lupta sa impotriva exploatarii copiilor si tinerilor si pentru dreptul acestora la educatie, si care a devenit un simbol al acestei cauze dupa ce, in 2012, a fost impuscata in cap de talibani cand se intorcea de la scoala, se numara printre adolescentii cei mai influenti la nivel mondial. In Romania, Malala Yousafzai a devenit cunoscuta si datorita autobiografiei "Eu sunt Malala", aparuta in limba romana, anul trecut, la editura Polirom.

Cand talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, prea putini le-au stat impotriva. Doar o tanara, Malala Yousafzai, si-a invins frica si si-a cerut dreptul la o viata libera, la educatie. Pe 9 octombrie 2012 era pe cale sa-si plateasca indrazneala cu viata. A fost impuscata in cap, in timp ce se intorcea cu autobuzul de la scoala, si era greu de crezut ca avea sa scape cu viata. A supravietuit insa, iar miracolul acesta a purtat-o din valea indepartata unde traise tocmai in Statele Unite ale Americii, la New York. Nu avea nici 16 ani cand a devenit un simbol al protestului pasnic si cea mai tanara favorita la premiul Nobel pentru pace. Anul trecut, cand i-a fost decernat premiul Nobel pentru pace, Malala a dedicat aceasta distinctie "tuturor copiilor fara o voce si care trebuie sa fie auziti".

Sursa foto: Malala/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri