Pretul petrolului isi continua declinul la 40 $ pe baril, in conditiile in care Iran a aratat ca productia OPEC ar putea ajunge la un nivel record, odata ce sanctiunile impuse tarii au fost ridicate, iar activitatea de foraj din Statele Unite a continuat sa creasca. Astfel, industria petrolului, cu o istorie plina de boom-uri si contractii puternice, se adanceste din nou tot mai mult intr-o recesiune globala.

La finele saptamanii trecute, The New York Times a descris intr-un articol modul in care scaderea pretului petrolului a schimbat perspectivele economice ale statului american Texas, unul dintre cei mai mari producatori de petrol din Statele Unite, potrivit Business Insider.

Chevron si Royal Dutch Shell au anuntat recent reduceri de salarii pentru a economisi fonduri, desi aceste mari companii petroliere se afla intr-o situatie mult mai buna decat multi alti producatori independenti mai mici de petrol si gaze de sist care renunta la dividende si vand active pentru a compensa pierderile. Unele dintre acestea, impovarate in datorii ar putea renunta la business, in contextul presiunilor din partea bancilor.

Castigurile sunt la pamant pentru companiile care au facut profituri record in ultimii ani, fortandu-le sa opreasca mai mult de jumatate din platforme si sa taie brusc din investitii in explorare si productie. Mai mult de 100.000 de muncitori din industria de petrol si-au pierdut locurile de munca, in timp de productia de echipamente de foraj si de productie de petrol a scazut brusc.

In Texas, angajatii care au migrat de departe pentru a gasi de lucru aici, in orizontul noilor bogatii petroliere descoperite cu forarea si explorarea gzelor de sist, sunt concediati, parasind parcurile containere pentru a pleca acasa. De asemenea, agricultorii si proprietarii de teren care au devenit milionari instant pe spatele redeventelor pentru pamantul lor au cazut brusc in urma cu platile pentru noile tractoare cumparate atunci cand numerarul curgea garla. Zeci de utilzaje si toalete publice portabile folosite la sondele de foraj sunt stivuite, nefolosite, de-a lungul drumurilor.

Dar, asa cum pretul petrolului s-a prabusit si valoarea terenurilor din regiune a scazut, la fel ca si numarul de persoane necesare pentru activitatea de foraj. "Toata lumea asteapta judecata de apoi", a declarat Vi Malone, trezorier al districtului Karnes din Texas, pentru The New York Times.

Scaderea pretului petrolului a depasit granitele pietelor, aruncand economia locala din Texas si alte regiuni dependente de industria petrolului in criza. Nicaieri nu exista schimbari economice atat de bruste asa cum se intampla in Texas, Dakota de Nord, Louisiana, Colorado, Pennsylvania, Arkansas si Ohio care produceau petrol si gaze naturale in cantitati reduse pana cand companiile de foraj au descoperit cum sa foreze adanc in rocile de sist subterane.

Copyright: Crystal Eye Studio / Shutterstock

Petrolul de sist se obtine la fel ca gazul de sist, prin forare orizontala si fracturare hidraulica, iar din 2007, exploatarea gazelor si petrolului de sist in Statele Unite a accelerat inntr-un ritm galopant. O analiza din 2014 a PwC estima ca impactul petrolului de sist la nivel global ar putea revolutiona piata energetica mondiala in urmatorii ani, contribuind in timp la o scadere semnificativa a pretului petrolului, la cresterea PIB-ului mondial, precum si la o schimbare geopolitica si a modelelor de afaceri pentru companiile de petrol si gaze.

Cei mai avantajati de dezvoltarea petrolului de sist sunt marii importatori de combustibil (de exemplu, China, India si Japonia), al caror PIB ar urma sa creasca, dar si state precum Statele Unite, Germania sau Marea Britanie. Mai dezavantajati sunt marii exportatori precum Rusia si Orientul Mijlociu. Tocmai, de aceea, exista teorii potrivit carora Arabia Saudita si aliatii sai intentioneaza sa impiedice dezvoltarea industriei gazelor si petrolului de sist in Statele Unite - motivatie suficienta pentru productorii actuali de petrol sa mentina preturile scazute. De altfel, scaderea brusca a preturilor la petrol in anii 1980 a condus la caderea Uniunii Sovietice.

OPEC a castigat razboiul petrolului cu Statele Unite

Piata petrolului cunoaste deja un surplus de aproximativ trei milioane de barili pe zi, principalii actori implicati in aceasta abundenta care persista de sase luni fiind Arabia Saudita si Iraq. Mai mult, tocmai cand se parea ca OPEC a castigat razboiul cu gazele de sist din Statele Unite, un nou front al productiei se deschide in propria ograda. Ca urmare, OPEC ar putea spori productia de la 30 la 33 de milioane de barili pe zi, dupa ce restrictiile de export impuse Iran vor fi ridicate.

De ce a coborat pretul petrolului atat de rapid de la 90$ pe baril mai putin de jumatate in doar cateva luni? Productia interna din Statele Unite s-a dublat in ultimii sase ani, pe fondul dezvoltarii gazelor de sist, situatie care a limitat serios importurile de petrol. Astfel, petrolul din Arabia Saudita, Nigeria si Algeria, odata vandut in Statele Unite, a trebuit sa-si gaseasca o noua destinatie si concureaza acum pentru pietele asiatice. In consecinta, producatorii au fost obligati sa scada preturile. In acelasi timp, productia si exporturile canadiene si irakiene sunt in crestere la an la an. Chiar si rusii, cu toate problemele lor economice, reusesc sa mentina productia.

Din punct de vedere al cererii, economiile din Europa si din tarile in curs de dezvoltare , iar autovehiculele sunt din ce in ce mai eficiente energetic. Asadar, cererea pentru combustibili a ramas cel mult constanta. De asemenea, devalorizarea recenta a monedei chineze sugereaza economia celui mai mare importator de petrol din lume, s-ar putea afla intr-o situatie mai grava decat se astepta. Temerile legate de ritmul cresterii economice din China, de interventiile in piata si de volatilitatea bursei au lovit si pietele materiilor prime si au accelerat scaderea acestora, in contextul in care cotatia petrolului se afla deja la jumatate fata de mijlocul anului trecut.

Banca centrala a Chinei a socat miercuri pietele financiare pentru a doua zi consecutiv, dupa ce depreciat yuanul in raport cu dolarul american. Aceste masuri au venit dupa interventii masive in ultimele saptamani pentru stabilizarea pietei de capital.

Cine pierde in aceasta situatie? Pentru inceput, tarile producatoare de petrol: Venezuela, Iran, Nigeria, Ecuador, Brazilia si Rusia sunt doar cateva petro-state care vor avea de suferit turbulente economice si poate chiar politice. Statele OPEC din Golful Persic vor investi mai putini bani in intreaga lume si ar putea reduce ajutoarele financiare destinate altor tari, precum Egipt. In Statele Unite, mai precis Alaska, Dakota de Nord, Texas, Oklahoma si Louisiana, companiile petroliere si angajatii acestora se vor confrunta cu provocari economice.

Sursa foto: Texas / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri