Grupul de la Cairns, format din 18 state exportatoare de produse agricole, au facut apel, vineri, la marile puteri pentru reluarea procesului de negocieri de la Doha pana in noiembrie, deoarece fermierii ar avea mult de pierdut in caz contrar.
Seful Organizatiei Mondiale a Comertului, Pascal Lamy, a declarat, insa, ca este prea devreme pentru a relua procesul de negociere pentru liberalizarea economiei globale, deoarece marile puteri trebuie sa cada de acord asupra problemelor de agricultura care au generat esecul negocierilor, informeaza NewsIn.

Runda de negocieri de la Doha a fost suspendata in cursul lunii iulie dupa ce marile puteri nu au putut stabili un acord privind schimburile agricole, Statele Unite si Uniunea Europeana acuzandu-se reciproc de sustinerea unui nivel ridicat al tarifelor si al subventiilor agricole."Fermierii din intreaga lume au nevoie de masuri impotriva tendintelor protectioniste practicate de unele state. Runda de negocieri de la Doha nu trebuie abandonata", a precizat grupul de la Cairns intr-un comunicat emis vineri.

Grupul de la Cairns este format din Argentina, Bolivia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Indonezia, Malaezia, Noua Zeelanda, Pakistan, Paraguay, Filipine, Africa de Sud, Thailanda si Uruguay. Agentia de ajutor international Oxfam a declarat ca UE si SUA au cheltuit doua miliarde de dolari pentru masuri protectioniste. "Acest lucru a fost facut in detrimentul a aproximativ 1,2 miliarde de fermieri si a populatiilor care traiesc in mediul rural in statele in curs de dezvoltate, fortati sa supravietuiasca cu mai putin de un dolar pe zi", a precizat reprezentantul Oxfam din Australia, Jeff Atkinson.

Organizatia Mondiala a Comertului a lansat runda de negocieri de la Doha in 2001 pentru a incerca liberalizarea comertului pe plan mondial, proiect care daca ar fi semnat ar genera venturi de 300 de miliarde de dolari pe an pe plan global, scotand din saracie milioane de oameni. Pascal Lamy, care a fost prezent la Cairns pentru a sarbatori aniversarea a 20 de ani de la formarea Grupului, a declarat ca este increzator ca runda de negocieri se va relua, intrunirea de la Cairns fiind un semnal puternic al vointei statelor de a relua procesul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri