Lipsa unui standard uniform si diferentele intre legislatii si reglementari ale tariilor sunt principalele provocari pentru imbunatatirea procesului de plati transfrontaliere, potrvit studiului "Ineficiente ale platilor transfrontaliere" publicat de VISA. "Astfel, platile devin mai dificile in conditiile in care regulile difera de la tara de origine la cea de destinatie", se mentioneaza in studiu.

Visa a incredintat realizarea studiului profesorului Yoon S. Park, de la Universitatea George Washington, expert in sisteme bancare internationale si piete financiare globale. Park a realizat 15 interviuri de teren cu oficiali bancari si ai corporatiilor din toata lumea. Interviurile au fost completate cu surse bibliografice vaste, totalizand 56 de referinte bibliografice, pentru a oferi mai multe detalii asupra provocarilor si oportunitatilor in crearea unor sisteme eficiente de plati transfrontaliere.

Autorul studiului estimeaza ca, in perioada 2000-2010, volumul platilor transfrontaliere inregistreaza o crestere de aproximativ 10% in fiecare an, la nivel global. El considera ca, in prezent, "procesul platilor transfrontaliere trece printr-o perioada de schimbari profunde".

Romania va fi si ea afectata de tendintele care se manifesta pe plan mondial, prima schimbare fiind chiar trecerea VISA Romania, din structura mai larga pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa, in VISA Europe, care respecta cerintele Zonei Europene Unice de Plati (SEPA). Industria de plati din Romania va beneficia de inlesnirea comertului dintre statele membre, ceea ce va duce la o crestere a numarului de tranzactii transfrontaliere, considera vicepresedintele pentru Romania si Bulgaria in cadrul Visa International, Catalin Cretu.

"Pe de alta parte, din ceea ce am remarcat in alte tari care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, implementarea completa a reglementarilor europene in privinta liberei circulatii a bunurilor, persoanelor si capitalului va duce la cresterea numarului de tranzactii dintre Romania si alte tari. Si industria platilor prin card va cunoaste cu siguranta o crestere ca rezultat al acestor schimbari", a declarat, citat de NewsIn, Catalin Cretu.

Exista cinci mari tendinte cu impact asupra platilor realizate intre tari diferite. Prima dintre ele este standardizarea formatelor si implementarea de standarde de procesare directa pentru transferurile de bani dintre banci, precum si dintre banci si clienti, ca urmare a dezvoltarii sistemelor transnationale pentru decontarea platilor locale efectuate in valuta.

O a doua tendinta pe plan mondial este efectul tot mai mare pe care il au legislatia si reglementarile guvernamentale asupra modului in care sunt facute platile si a comisioanelor ce pot fi percepute, iar a treia este cresterea eficientei administrarii riscului de credit si de lichiditate de catre sistemele de plata.

O alta tendinta la nivel global este influenta in crestere a bancilor multinationale, care au modelat mediul de plata international in ultimele doua decenii, prin construirea unor retele interne globale, prin care pot directiona plati catre destinatii din tari diferite. " Astfel de retele interne nu fac o diferenta neaparat intre plati locale si transfrontaliere, eliminand nevoia de a trata o plata ca fiind transfrontaliera, ceea ce poate duce la scaderea costurilor si la cresterea competitivitatii", se arata in studiul citat.

Ultima tendinta care se manifesta pe plan international este externalizarea procedurilor de aprobare a platilor si de securitate catre entitati specializate, fie ele banci sau alte companii. "Exista o preocupare sporita cauzata de lipsa reglementarii acestei arii, deoarece firmele de prestari de servicii, spre deosebire de banci, nu se afla sub incidenta unor reglementari sau monitorizari ale institutiilor guvernamentale", se spune in documentul mentionat.

"Cresterea comertului global si imbunatatirea eficientei lantului de furnizare creeaza nevoia de a imbunatati si procesul de plata transfrontalier, care este in prezent ineficient si costisitor pentru banci si companii", a spus vicepresedintele departamentului comercial din cadrul Visa International, Aliza Knox.

Knox considera ca este posibila imbunatatirea eficientei platilor transfrontaliere, insa acest lucru "necesita ca toti factorii de decizie sa isi mareasca investitiile pentru a schimba procesele si sistemele folosite de companii, banci si sistemele de plati".

"Este o provocare sa evaluezi marimea pietei platilor transfrontaliere pentru ca este o linie de demarcatie neclara trasa de marile institutii financiare globale intre plati locale si internationale, multe dintre ele putand fi parte a unor multiple tranzactii care le includ pe ambele", a spus autorul studiului despre plati transfrontaliere, Yoon S. Park.

Park estimeaza, totusi, ca platile transfrontaliere s-au dublat in ultimii zece ani, deoarece sunt legate de comertul international, care, la randul lui, "s-a dublat in linii mari in ultimii 10 ani".

In 2004, potrivit estimarilor autorului, platile transfrontaliere reprezentau aproximativ 8% din totalul volumului de plati comerciale. Analistii estimeaza ca volumul platilor transfrontaliere va creste cu 10,2% in fiecare an la nivel global, in perioada 2000-2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri