Inflatia lunii ianuarie in zona euro a respectat tinta Bancii Central Europene (BCE), de sub 2%, dar economistii se asteapta ca BCE sa majoreze totusi rata dobanzii, deoarece a scazut rata somajului, potrivit statisticilor Eurostat.
Oficiul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a estimat ca inflatia lunii ianuarie in cele 13 tari care folosesc moneda europeana a avut o valoare anuala de 1,9%, la fel ca in decembrie 2006. Economistii care au raspuns sondajului Reuters s-au asteptat la accelerarea inflatiei la 2,1%, la inceputul anului, alimentata de cresterea cu 3% a taxei pe valoare adaugata (TVA) in Germania, cea mai mare economie din zona euro, la 1 ianuarie 2007.

Eurostat nu prezinta cifrele lunare pentru fiecare tara din zona euro, dar economistii spun ca statisticile prezentate sugereaza ca majorarea TVA nu a fost aplicata integral de catre comerciantii germani cu amanuntul si cresterile de pret au fost compensate de scaderea preturilor petrolului, potrivit NewsIn. "Cei care se asteapta la schimbarea pozitiei BCE dupa estimarile de azi pentru inflatie vor fi dezamagiti", a spus Aurelio Maccario, economist la Unicredito.

"BCE va revizui in scadere previziunile sale inflationiste pentru anul in curs, dar cadrul caracterizat prin crestere economica puternica si lichiditate abundenta garanteaza inasprirea politicii monetare: scenariul nostru principal ia in considerare o rata a dobanzii de 4%, in iunie", a mai spus Maccario. Pietele mizeaza deja pe o crestere cu 25 de puncte de baza a ratei dobanzii, la 3,75%, in martie, la BCE, parerile despre urmatoarele posibile actiuni ale bancii centrale difera insa.

Efectul redus al cresterii TVA in ianuarie in Germania ar putea sugera faptul ca vanzatorii cu amanuntul planuiesc esalonarea cresterii preturilor in cateva luni, au spus economistii. Ingrijorarile BCE privind riscurile inflationiste, despre care presedintele BCE, Jean-Claude Trichet a vorbit ultima data la sfarsitul saptamanii trecute, este posibil sa fie alimentate in continuare de ingustarea pietei muncii din zona euro, potrivit Reuters. Eurostat a spus ca numarul somerilor a scazut, luna trecuta, la 7,5% din populatia activa. Acesta este cea mai mica rata a somajului, in conformitate cu masuratorile Eurostat, de la crearea zonei euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri