Recenta creştere a preţurilor produselor agricole în UE a încetinit semnificativ în trimestrul trei din 2023, datele sugerând o stabilizare a pieţelor agricole mondiale după perturbările din 2021 şi 2022, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile) a scăzut cu 9% în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. A existat, de asemenea, o accelerare a ritmului declinului preţului mijloacelor de producţie care nu au legătură cu investiţiile, de la minus 5% în trimestrul doi din 2023, la minus 11% în trimestrul trei din 2023.

Preţurile produselor agricole în UE au atins nivelul de vârf în trimestrul trei din 2022 (un avans de 30% faţă de perioada similară din 2021). De atunci, a fost o încetinire semnificativă a preţurilor până în trimestrul trei din 2023: creştere de 26% în trimestrul patru din 2022, de 17% în primul trimestru din 2023 şi de 2% în trimestrul doi din 2023.

Declinul în ansamblu al preţurilor produselor agricole în trimestrul trei din 2023 reflectă contrastele între produsele individuale. Preţul mediu la cereale a scăzut cu aproximativ o treime (minus 32%). Au existat, de asemenea, scăderi semnificative la preţul laptelui (minus 15%), şi declinuri moderate la fructe (minus 5%) şi păsări de curte (minus 3%).

În schimb, s-au înregistrat în trimestrul trei din 2023 unele creşteri semnificative de preţuri la: ulei de măsline (un avans de 73% comparativ cu perioada similară din 2022), materii vegetale pentru împletit (50%), cartofi (30%) şi sfeclă de zahăr (44%).

În rândul mijloacelor de producţie care nu au legătură cu investiţiile, cele mai mari scăderi de preţuri au fost la îngrăşăminte şi amelioratori de sol (minus 36%), energie şi lubrifianţi (minus 18%) şi furaje (minus 12%).

La nivel naţional, majoritatea statelor membre UE (21 din 27) au înregistrat scăderi de preţuri ale produselor agricole în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. Cel mai semnificativ declin al preţurilor a fost în ţări cu o înaltă specializare în cereale şi/sau lapte: Bulgaria (minus 28%), Ungaria (minus 26%), Lituania şi Letonia (ambele cu minus 24%) şi Slovacia (minus 20%). În România scăderea a fost de sub 10%.

În contrast, preţurile au crescut în şase state din sudul Europei: Grecia (22%), Cipru (11%), Portugalia (8%), Spania şi Malta (ambele cu 5%) şi Italia (1%). Unul dintre factorii care au dus la aceste creşteri a fost avansului semnificativ al preţului uleiului de măsline: 103% în Spania, 101% în Grecia, 99% în Portugalia şi 31% în Italia.

În rândul mijloacelor de producţie care nu au legătură cu investiţiile, cele mai mari scăderi de preţuri au fost în Lituania (minus 27%) şi Ţările de Jos (minus 26%). Malta a fost singurul stat membru UE care a înregistrat creştere (1%). În România scăderea a fost de sub 10%.

Sursa foto: Shutterstock / Daniele Mezzadri

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri