Warren Buffett spunea odata ca atunci cand mareea se retrage, se vede cine e dezbracat. Acelasi lucru are loc si in momentul actual la bursa unde vor supravietui companiile dezvoltate.
In ultimii ani, actiunile de la bursa au fost preferate pentru investitiile fondurilor „de actiuni” si de tip hedge. Aceste achizitii provin in mare parte de la jucatorii institutionali ca fondurile de pensii, cu scopul de a returna profituri bune cu un risc minim. In ultimul an, mai mult de 126 de miliarde de dolari au intrat in vistieria fondurilor hedge, cel mai mult vreodata.

Fluctuatiile din ultima perioada creaza noi oportunitati de castiguri pentru aceste fonduri de investitii. Cum pietele din lumea intreaga se afla in declin, singura posibilitate a fondurilor hedge de a crea profit este pozitia de vanzare sau short pe actiuni.

Pietele de capital ar trebui sa fie campul de actiune al fondurilor de investitii, in momentul actual. Si asa a si fost. Aceia care au mizat pe deprecierea sectorului ipotecar in Statele Unite ale Americii au fost adevaratii castigatori. Pentru aceasta, fondul Paulson & Company au recurs la un dublu-levier care inregistrea valoarea de 22,6 procente in luna iulie si 91 de procente pentru tot anul in curs. Levierul fondului Paulson`s a inregistrat in luna iulie 31,1 procente si 98,3 pentru anul 2007.

Privind asupra intregului segment de care vorbim putem observa exista totusi destule victime in randul fondurilor hedge. Faimosul trader James Pallota, care conduce fondul Tudor Investement Raptor, se afla cu noua procente in a aceasta luna si cu trei procente pe an, „pe rosu”. In schimb, fondul Caxton se afla in pierdere cu trei procente in luna tracuta, dar pe plus pentru anul curent.

Luni, fondul Sowod Capital, in valoare de trei miliarde dolari si cu investitii care valoreaza peste 15 miliarde dolari a anuntat ca daca si-ar inchide pozitiile actuale la bursa, ar avea pierderi de 350 milioane dolari. Pe langa acest fond, mai sunt multe fonduri care se asteapta la rezultate negative si al caror numar inclina balanta in directia trendului de pe piata – de scadere(negativ).

Avantajul fondurilor inchise este acela ca nu trebuie sa prezinte la sfarsitul fiecarei luni situatia financiara si politica decizionala pentru viitor, cum se intampla in cazul celorlalte fonduri. Aceste fonduri nu sunt nevoite sa vanda pe piete aflate in scadere, sau sa tranzactioneze instrumente de credit nelichide si depreciate. Problema care poate sa apara este „levierul” asupra companiilor.

Pietele creaza probleme oricarui tip de fond, dar cele predispuse sunt fondurile care prezinta lunar situatia financiara si unde comunicarea cu clientul poate crea probleme. Portofoliile sunt astfel create sa reziste la cateva dezastre, atat in cazul fondurilor deschise cat si a celor inchise.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri