Analistii si-au revizuit luni in crestere accentuata progonza pentru pretul mediu al petrolului in 2008 si au spus ca un baril de titei va costa aproximativ 74 de dolari, ca urmare a asteptarii unei ierni friguroase, a deprecierii dolarului si a unui aport de fonduri de investitii, potrivit Reuters, citat de NewsIn.
Un sondaj lunar la care au participat 37 de analisti a aratat ca in 2008 contractele la termen pentru titei vandut pe piata americana vor fi cotate in medie cu 74,43 dolari/baril, in crestere cu 3,94 dolari fata de estimarile din octombrie. Pretul mediu al petrolului in 2007 este de 70,20 dolari/baril pana in prezent.

"Scenariul nostru pentru pretul petrolului se bazeaza pe o posibila scumpire a titeiului pana la 100 dolari/baril in timpul iernii si pe o corectie care va avea loc in primavara, cu incepere din martie", a spus un analist, Harry Tchilinguirian, de la BNP Paribas Commodity Derivatives.

"Conditiile meteorologice sunt un avertisment cheie si presupunem ca frigul va deveni principala grija a investitorilor de pe pietele energetice in locul incetinirii cresterii economice americane", a mai spus Tchilinguirian.

Majoritatea analistilor estimeaza ca pretul petrolului va depasi in curand pragul de 100 dolari/baril, dupa scumpirea record de pana la 99,29 dolari/baril inregistrata saptamana trecuta. Unii analisti avertizeaza insa ca pretul petrolului, care a urcat cu aproape 40% de la inceputul anului, ar putea suferi o corectie pe piata.

Un economist pentru pietele energetice internationale de la UBS Securities, Jan Stuart, a spus insa ca nivelul de 100 dolari/baril nu va fi unul de durata. "Consideram ca elementele care au dus la o astfel de scumpire ar trebui sa isi piarda in curand influenta", a adaugat Stuart.

Statele Unite ale Americii si alte tari consumatoare de petrol au solicitat Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa majoreze si mai mult plafonul pentru productia ei de petrol la reuniunea de saptamana viitoare, de la Abu Dhabi. Oficialii OPEC care mai cred ca ar mai putea incerca sa imblanzeasca o piata care sfideaza logica sunt putini insa.

OPEC a decis in septembrie sa majoreze plafonul pentru productia zilnica de petrol a organizatiei cu 500.000 de barili pe zi cu incepere de la 1 noiembrie. Nu este clar daca sau ce ar putea fi decis in legatura cu productia de petrol a OPEC la reuniunea din 5 decembrie.

"O eventuala majorare a productiei de petrol a OPEC ar trebui sa fie foarte ampla ca sa influenteze psihologia jucatorilor de pe piata", a mai declarat Tchilinguirian.

Analistii au atribuit scumpirea petrolului si deprecierii dolarului american, care a coborat fata de euro pana la niveluri minime record.

"Ratele mici ale dobanzii si deprecierea dolarului au incurajat activitatea speculativa pe piata energetica, dar o eventuala apreciere a dolarului ar putea inversa cu usurinta tendinta fondurilor de a investi pe piata energetica", arata un raport de cercetare al Deutsche Bank.

Analistii au mai estimat ca pretul mediu al unui baril de petrol Brent vandut pe piata londoneza va fi de 72,88 dolari in 2008, in crestere cu 3,34 dolari fata de prognoza din octombrie.

Desi rezultatele sondajului indica o scumpire record a petrolului in 2008, analistii sunt insa prudenti in ceea ce priveste estimarea pe termen lung si spun ca pretul mediu al petrolului va fi de 70 dolari/baril pana in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri