Castigurile inainte de taxe, impozite si costuri de amortizare (EBITA) au scazut la 1,22 miliarde coroane norvegiene (222 milioane dolari) in perioada octombrie-decembrie a anului 2007, de la 1,65 miliarde coroane in aceeasi perioada din 2006.

Rezultatele nu au fost in ton cu asteptarile a zece analisi chestionati de Reuters privind o scadere la 1,48 milioane coroane, ale caror estimari s-au intins intre 1,32 miliarde coroane si 1,68 miliarde coroane.

"Pe termen scurt, conditiile de pe piata din SUA vor afecta Orkla", a anuntat compania.

Orkla acopera o gama larga de produse, de la pizza preambalata la aluminiu.

Compania a inregistrat costuri de restructurare si deprecieri ale activelor de 385 milioane coroane, din care 309 milioane coroane la compania cu capital mixt producatoare de componente din aluminiu, Sapa.

Potrivit analistilor, costurile de restructurare a Sapa ar fi trebuit sa fie de 253 milioane coroane.

Orkla si producatorul american de aluminiu Alcoa au creat Sapa, avand in plan listarea companiei.

Orkla a declarat ca se asteapta ca piata de alimente din regiunea Nordic sa ramana stabila, insa a declarat ca o continuare a majorarii preturilor la materia prima vor fi compensate de o majorare a preturilor de vanzare.

Compania a mai precizat ca divizia Orkla Aluminium Solutions se asteapta la o slabire a pietei in SUA si Europa, insa a anuntat ca se asteapta la o continua crestere in Asia.

Orkla a anuntat ca majorarea costurilor si deprecierea dolarului american vor restrange marja operationala a diviziei Elkem Aluminium in scurt timp.