Acordul ruso-sarb pentru gazoductul South Stream, semnat in 25 ianuarie 2008 la Moscova trebuie concretizat cat mai curand posibil, a apreciat la Belgrad vicepremierul si ministrul sarb al economiei Mladjan Dinkici, citat de agentia RIA Novosti.
"Misiunea mea consta in a conduce negocierile si a lega o cooperare practica mai stransa intre Serbia si Rusia, pentru a concretiza acest acord energetic important cat mai curand posibil, in conditii avantajoase pentru ambele parti", a spus Dinkici, copresedintele unui grup de lucru bilateral creat dupa semnarea acordului.

Acordul ruso-sarb pentru gazoductul South Stream prevede constructia unui tronson sarb de 400 de kilometri pentru tranzitul si livrarea de gaz natural din Rusia si din zacamantul subteran de la Banatki Dvor (Serbia) in Balcani. Partile au semnat si un protocol pentru vanzarea a 51% din actiunile companiei petroliere sarbe NIS catre grupul rus Gazprom, pentru 400 de milioane de euro, si cel putin 500 de milioane de euro investitii in modernizarea companiei sarbe.

Dinkici este considerat unul dintre criticii cei mai severi ai acordului, din punct de vedere financiar. El a cerut in numeroase randuri cresterea pretului actiunilor NIS vandute Gazprom. "Nu sunt impotriva rusilor. Detractorii mei politici sarbi ma prezinta drept un adversar al rusilor prin intermediul grupurilor lor de presiune si de media", a declarat Dinkici, adaugand ca este "obisnuit cu criticile nejustificate".

Saptamana trecuta, Guvernul sarb a supus Parlamentului spre ratificare acordul pentru South Stream, fara protocolul privind pretul actiunilor NIS. Deputatii ar putea aproba documentul joi seara, ceea ce va permite intrarea sa in vigoare si lansarea negocierilor pentru o eventuala revizuire a termenilor de vanzare a NIS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri