Banca centrala a Rusiei a permis o noua mini-devalorizare a rublei duminica, prima zi de tranzactionare din 2009, reprezentand a 13-a miscare de acest fel in ultimele doua luni, relateaza Reuters.
Rubla s-a depreciat in primele tranzactii de duminica la 35,3 unitati in raport cu un cos valutar compus din euro si dolar, fata de 34,8 unitati/cos valutar la sfarsitul lui 2008.

"Arata ca si cum au devalorizat-o din nou", a declarat un trader al unei banci europene in Moscova, pentru Reuters, citat de NewsIn.

Un oficial al bancii centrale a confirmat ca intervalul de tranzactionare a rublei a fost largit.

"Pentru urmatoarea luna sau doua, tendinta este clara: populatia va continua sa cumpere valuta, fiecare cumparand pentru sine o parte mica din rezervele de aur si valute ale Rusiei", a comentat Maxim Oreskin, analist la Rosbank.

"Presiunea vine dinspre economia reala", a adaugat el.

Duminica, rubla s-a depreciat peste pragul de 30 de unitati/dolar pentru prima oara dupa sfarsitul lui 2003 si s-a apropiat de nivelul minim record in fata euro, atins la finalul lui 2008.

Tendinta de ieftinire a rublei a inceput la sfarsitul verii trecute, ca urmare a cresterii aversiunii la risc, in contextul scurtei confruntari armate a Rusiei cu vecinul sudic Georgia. Deprecierea rublei a fost alimentata mai apoi de prabusirea pretului petrolului si de iesirea masiva a investitorilor de pe pietele emergente.

Companiile ruse si populatia - care isi aminteste inca de prabusirea rublei din 1998 - au preluat stafeta, incepand sa-si converteasca banii in euro si dolari, astfel incat presiunea pe cursul rublei a ramas ridicata. In noiembrie, depozitele de retail in ruble constituite la banci au scazut cu 4%.

Totusi, spre deosebire de acum zece ani, Rusia dispune in prezent de a treia rezerva mondiala de aur si valute, care i-a permis sa limiteze fluctuatiile valutare.

Insa rezervele valutare ale Rusiei au scazut cu un sfert incepand din august 2008, la mai putin de 440 miliarde dolari, astfel ca autoritatile au fost nevoite sa adopte o politica de depreciere graduala a rublei. Multi analisti au recomandat o depreciere ampla intr-o singura miscare.

Vicepresedintele bancii centrale a Rusiei, Alexei Uliukaiev, a aparat politica de depreciere graduala intr-un interviu publicat duminica.

"Un bancher pe care il respect mi-a spus ca jumatate din depozitele constituite la banca sa sunt in valuta. Insa daca am fi facut o devalorizare brusca, ar fi ajuns sa aiba 80 sau 90% (din depozite) in moneda straina", a declarat Uliukaiev cotidianului financiar rus Vedomosti.

"Daca am fi prabusit cursul de schimb intr-o singura miscare, ce garantie am fi avut ca oamenii ne-ar crede ca nu o vom face din nou?", a adaugat el.

Uliukaiev estimeaza ca in acest an cursul rublei va fluctua in sus si in jos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri