Niciuna dintre cele 19 banci ce fac obiectul testelor de stres din SUA nu este in pericol sa intre in incapacitate de plata, a spus seful Trezoreriei SUA, Timothy Geithner (foto), scrie BBC.
Rezultatele testelor, ce vor fi publicate dupa inchiderea burselor americane, vor arata cel mai probabil ca bancile americane au nevoie de zeci de miliarde de dolari pentru sprijinirea situatiei financiare.

Rezultatele ar aduce transparenta si ar imbunatati nivelul increderii in sistemul bancar, a spus acesta. Geithner este de parere ca cele mai multe banci ar fi capabile sa colecteze capital din surse private, insa, daca nu pot face acest lucru, guvernul ar putea fi nevoit sa le acorde alte fonduri publice, potrivit NewsIn.

"Niciuna dintre aceste 19 banci nu se confrunta cu riscuri de insolventa", a mai spus Geithner. Acesta a adaugat ca, in cazul in care participatia guvernamentala in cadrul unei banci va depasi 30%, ca urmare a unor injectii suplimentare de capital, guvernul va lua in considerare o implicare mai activa la nivel de management.

"Daca ne vom confrunta cu astfel de situatii, va trebui sa verificam daca nivelul conducerii este suficient de puternic, pentru a ne proteja interesele", a spus Geithner.

Unii analisti au criticat testele de rezistenta. Profesorii Nouriel Roubini si Matthew Richardson, din cadrul Universitatii din New York, au spus ca cel mai pesimist scenariu la care au fost supuse bilanturile contabile ale bancilor nu e mai sumbru decat situatia economica actuala.

Astfel, "testele de rezistenta nu vor fi interpretate credibil ca un semn de redresare bancara", au declarat acestia pentru Financial Times. Alti critici sustin ca aceste teste nu iau in calcul diferitele modele de afaceri ale bancilor.

Presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve (Fed), Ben Bernanke si Geithner au dat marti asigurari investitorilor ca niciuna dintre bancile care urmeaza teste de stres nu va fi lasata sa dea faliment si ca toate institutiile vor avea acces la fonduri guvernamentale, daca este nevoie.

Numarul exact de banci afectate ramane in discutie, insa, printre acestea ar putea sa se numere Wells Fargo & Co, Bank of America si Citigroup, ca si o serie de banci regionale.

Administratia Obama a anuntat in februarie testele de stres, un proces prin care este analizata capacitatea unei banci de a suporta pierderi viitoare. La momentul respectiv, stirile au creat ingrijorare printre investitori si persoanele care detin depozite ca rezultatele ar putea fi folosite pentru inchiderea sau nationalizarea unora dintre cele mai slabe institutii din tara.

Detaliile testelor de stres i-ar putea ajuta pe investitori sa inteleaga care banci sunt in situatie mai buna si care au o situatie rea. Bancile din ultima categorie vor trebui sa recurga la ajutor guvernamental pentru a se salva, deoarece investitorii privati le vor evita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri