Bundesbank este impotriva infiintarii in cadrul FMI a unui mecanism permanent de prevenire a crizelor, care sa ajute statele sa faca fata problemelor de finantare, a declarat o sursa din banca centrala a Germaniei, potrivit Mediafax.
Separat, un oficial guvernamental german a afirmat ca reformele din FMI trebuie sa fie cuprinzatoare si nu o abordare fragmentata.

"Un mecanism permanent anticriza ar spori probabilitatea asumarii de riscuri de catre participantii de pe pietele financiare. In plus, un astfel de mecanism ar reprezenta un atac la adresa autonomiei politicii monetare a statelor membre mari, ale caror monede sunt folosite la constituirea rezervelor valutare", a aratat oficialul Bundesbank.

El a adaugat ca un fond permanent de salvare ar incuraja asumarea riscurilor si ar putea actiona ca o sursa de instabilitatea internationala.

Oficialul guvernamental a spus ca Uniunea Europeana vrea un acord privind reforma FMI care sa includa numarul de locuri in consiliul de administratie, cotele si posturile cele mai importante din Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
Statele Unite vor ca europenii sa cedeze o parte din cele noua locuri detinute in conducerea Fondului tarilor emergente, pentru a reflecta dezvoltarea lor economica.

Puteri economice in devenire precum Brazilia, China si India au insistat pentru reformarea FMI si altor institutii internationale, dominate de SUA si Europa.

"Toate partile trebuie sa contribuie la pachetul de reforme", a spus oficialul german.

Tarile UE vor ca modificarea reprezentarii in conducerea Fondului sa aiba loc in tandem cu modificarea cotelor membrilor FMI, respectiv a drepturilor de vot, a contributiei lor financiare si a marimii imprumuturilor la care au dreptul.

Modificarile privind conducerea FMI si a Bancii Mondiale trebuie sa fie incluse in acelasi acord, a aratat oficialul, adaugand ca Europa este dispusa sa cedeze din cota, dar masura sa fie aplicata si altor state suprareprezentate.

In mod traditional seful FMI provine din Europa, iar cel al Bancii Mondiale din Statele Unite.

Oficialul Bundesbank este de acord ca reforma FMI trebuie sa fie cuprinzatoare, dar considera ca cererea ca tarile UE sa cedeze din locurile detinute in conducere statelor emergente sau in dezvoltare este nejustificata, intrucat acestea detin au peste jumatate din posturi.
El a adaugat ca Germania ar trebui sa pastreze un loc propriu in boardul FMI.

In perioada 8-10 octombrie are loc o reuniune a FMI la care va fi discutata modificarea distributiei puterii in cadrul institutiei financiare internationale.

Potrivit reprezentantului Bundesbank, este anticipat ca FMI sa mentina prognozele referitoare la cresterea economiei mondiale in 2010 si 2011.

Banca centrala germana se opune totodata oricaror propuneri de amanare sau atenuare a consolidarii bugetare, intrucat intarzierea masurilor de austeritate implica riscuri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri