O analiza succinta a rezultatelor pietei de capital americane din ultima luna ne arata o realitate putin vizibila si nu foarte usor de inteles. Luand in calcul rezultatele bursei incepand din data de 3 decembrie, putem observa o crestere a indicelui S&P 500 de 6,51%, in timp ce Dow Jones Industrial Average (DJIA) a crescut cu numai 4,20%. Aceasta diferenta reflecta opinia investitorilor cu privire la economia americana pe de o parte si la economia lumii, pe de alta parte.
Indicele Dow Jones, cu o existenta de peste un secol, reuneste astazi 30 de companii multinationale. Fiecare dintre aceste companii, desi eminamente americana, are operatiuni in zeci de tari si are cifre de afaceri de sute de miliarde de dolari anual. Fie ca importa in America marfuri produse in toate colturile lumii, cum este cazul Walmart, fie ca produce si vinde local in fiecare tara, cum e cazul McDonald’s sau Coca Cola, componentele Dow Jones au ceva foarte important in comun. Impreuna, aceste companii, reprezinta varful economiei globale. Prin urmare, evolutia indicelui Dow Jones este universal acceptata ca un prevestitor al situatiei economice la nivel global.

Prin comparatie, indicele S&P 500, care include toate cele 30 de componente Dow Jones plus inca alte 470 de companii din Statele Unite este recunoscut ca un indicator al sanatatii economiei americane. Totodata, modul de calcul al DJIA face ca evolutia naturala a acestuia sa fie mai volatila decat evolutia S&P 500, cu alte cuvinte o crestere a pietei se va reflecta mai abrupt in evolutia DJIA, decat in evolutia S&P 500. De exemplu, daca investitorii s-ar fi asteptat ca economia lumii si cea americana sa evolueze in tandem, indicele Dow Jones ar fi trebuit sa avanseze mai repede decat S&P 500 pe parcursul
ultimei luni. Dar, dupa cum sugereaza titlul de mai sus, realitatea ne-a aratat exact opusul. Ce s-a intamplat?

Evolutia celor doi indici in sensul contrar asteptarilor sugereaza in mod de necontestat ca investitorii au in aceasta perioada mai multa incredere in economia americana decat in economia globala.

Dincolo de motivele pentru care un pariu in favoarea economiei americane e mai atragator decat unul in afara acesteia, semnalul in sine este destul de ingrijorator. In lipsa increderii ca economia globala isi va reveni rapid, o sumedenie de investitii din restul lumii vor fi sistate. Lipsa acestor investitii va ingreuna si mai mult refacerea, prelungind astfel durata recesiunii globale.

Pentru cei care au acces la piata de capital americana si vor sa se pozitioneze strategic pentru urmatoarele cateva luni, ETF-urile corelate la S&P 500 ar parea sa fie de preferat celor corelate la DJIA. ETF este prescurtarea denumirii fondurilor tranzactionate direct la bursa (“Exchange-Traded Funds”), un produs financiar care a capatat popularitate in ultimii ani. ETF-urile au un procentaj maxim stabilit pentru management fees si prin urmare sunt cea mai ieftina modalitate de diversificare a portofoliului unui investitor.

Pentru investtitorii mai pretentiosi exista astazi ETF-uri care sunt corelate nu numai cu indicele principal ci chiar si cu grupuri de componente ale acestuia. De exemplu, exista S&P Financial, S&P Healthcare, S&P Energy, s.a.m.d. Fiecare dintre aceste ETF-uri ofera posibilitatea de a cumpara indirect actiuni in toate componentele S&P 500 din sectorul de activitate respectiv, oferind astfel sansa de a profita de pe urma aprecierii valorii de piata a oricarui sector de activitate.

Nu stiu daca a exista vreodata un moment bun pentru a investi pe o piata atat de eficienta ca cea americana, dar intr-o perioada in care dolarul e ieftin iar economia americana da semne de insanatosire inaintea economiei globale, o investitie in ETF-uri corelate la sectoarele din cadrul S&P s-ar putea dovedi unul din cele mai bune pariuri ale investitorilor pentru anul 2009.


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri