In cadrul raportului sau anual catre actionari, Warren Buffett discuta pe larg atat situatia Berkshire Hathaway, compania pe care o conduce, cat si economia americana si componentele acesteia. Prima pagina a raportului domnului Buffett arata ca 2008 a fost, atat pentru dansul cat si pentru indicele S&P 500, cel mai nefast an din cariera sa de 44 ani ca manager al companiei.
Cu nimic diferit de rapoartele din ultimii 30 de ani, raportul domnului Buffett ia in discutie activitatile de plasare a capitalului care stau la baza activitatilor concernului Berkshire. Aspectele pozitive ale acestei activitati sunt discutate cu aceeasi sinceritate cu care sunt discutate aspectele negative, iar domnul Buffett este primul care isi recunoaste greselile facute in ultima vreme.

Raportul incepe prin a mentiona ca 2008 a adus evenimente care, in lipsa interventiei guvernului, ar fi putut deveni cataclismice pentru intreaga economie. Cu toate acestea, folosind comparatii cu evenimente similare din ultimul secol, domnul Buffett isi exprima increderea ca America va reusi sa cu bine treaca si peste aceasta perioada dificila.

Prevestind ca anul 2009 va fi un an pierdut din punct de vedere economic, autorul admite ca nu stie daca piata de capital va creste sau va scadea in acest an. As vrea sa mentionez aici ca domnul Buffett, in declaratii oferite presei in luna octombrie 2008, a declarat deschis ca a inceput sa cumpere actiuni de pe piata dat fiind pretul lor foarte atractiv. De atunci si pana azi, indicele S&P 500 a mai scazut cu 22%.

Sugerand ca 2008 si 2009 nu ii schimba cu nimic filozofia, domnul Buffett prezinta apoi cele patru obiective permanente care stau la baza deciziilor sale:

• Mentinerea unei pozitii financiare de taria Gibraltarului, cu sume masive disponibile in numerar, cu datorii mici pe termen scurt si cu o multime de surse de venituri si de numerar
• Extinderea conditiilor care ofera subsidiarelor companiei avantaje competitionale durabile
• Achizitia si dezvoltarea de noi surse variate de venituri
• Extinderea si pregatirea personalului managerial care sta la baza succesului companiei

Raportul anual al Berkshire Hathaway, lung de 22 pagini in acest an, este un eseu in care directorul general Warren Buffett discuta deschis plusurile si minusurile subsidiarelor companiei si domeniilor in care acestea actioneaza. Publicat invariabil in primul weekend al lunii martie, acest eseu a devenit in ultimii ani o analiza economica citita imediat dupa publicare de sute de mii de oameni - investitori, profesori, politicieni, bankeri, analisti si oameni obisnuiti.

Eseul este nu numai o analiza economica remarcabila, ci si o realizare literara deosebita, una in care autorul foloseste figuri de stil unice cum ar comparatia propriei persoane cu un tantar gata de atac pe o plaja de nudisti.

In acest an, raportul ia in discutie cele mai importante segmente ale concernului Berkshire Hathaway – asigurarile si companiile energetice, precum si cele mai putin importante cum ar fi retailul, productia si serviciile. Pe langa cele peste 70 de subsidiare ale concernului, o parte importanta a capitalului acestuia este investita in companii tranzactionate la bursa cum ar fi Coca Cola, Procter & Gamble, Swiss Re, Wal-Mart si altele.

Astfel, la sfarsitul lui 2008, un an in care indicele S&P 500 a scazut cu 37%, valoarea de piata a acestor investitii era de 49 de miliarde de dolari, in timp ce pretul total de achizitie al acestora de-a lungul anilor a fost de 37 de miliarde. Aceasta suma nu ia in considerare faptul ca majoritatea companiilor la care Berkshire detine actiuni platesc dividende in mod constant.

Pentru a avea o privire de ansamblu a realizarilor domnului Buffett trebuie doar sa mentionez ca in perioada 1964-2008 valoarea contabila a unei actiuni clasa A a crescut cu peste 362.000%, de la numai 19 dolari la peste 70.500 de dolari, in timp ce valoarea indicelui S&P 500 in aceeasi perioada a crescut cu numai 4.276%. Valoarea de piata a unei actiuni din clasa A se afla vineri la nivelul de 78.600 de dolari, putin peste 50% fata de nivelul maxim de 147.000 atins pe 19 septembrie anul trecut.

Dupa ce explica in detaliu diverse tipuri de investitii sofisticate pentru care Berkshire a alocat capital in ultimii ani, raportul se incheie cu detalii despre intalnirea anuala a actionarilor, un adevarat Woodstock al capitalistilor, care va avea loc pe 2 mai intr-o sala cu o capacitate de aproape 20.000 de locuri.

La aproape 78 de ani, Warren Buffett continua sa fie considerat cel mai talentat investitor al tuturor timpurilor. Dupa ce a absolvit Columbia Business School in 1951, domnul Buffett a implementat strategiile invatate de la profesorul Ben Graham, devenind in 2008 cel mai bogat om din lume.

Cu toate acestea, Warren Buffett e recunoscut pentru modestia sa, locuind in aceeasi casa pe care a cumparat-o in urma cu peste 50 de ani, si pentru filozofia sa privind mostenirea lasata copiilor, exprimata in fraza: “I want to give my kids just enough so that they could do anything, but not so much so they feel like doing nothing”. In 2007, acesta a donat peste 30 de miliarde de dolari pentru programe administrate de fundatia creatorului Microsoft, Bill Gates.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri