Ioana Iordanescu (foto), 33 de ani, este avocat senior in cadrul casei de avocatura Wolf Theiss si a povestit pentru wall-street.ro cum este viata de avocat si de ce atuuri ai nevoie pentru a urca treptele ierarhice in acest domeniu.

„In profesia de avocat, nicio zi nu seamana cu cealalta. In linii mari, pot spune ca, fata de perioada de inceput, acum, o mare parte din timp o dedic relationarii cu clientii“, a declarat Ioana Iordanescu. Oricat de diferita ar fi o zi fata de alta, informarea continua asupra noutatilor legislative nu lipseste niciodata din mix.

Cum dinamica meseriei de avocat este foarte mare, reprezentantii acestei profesii petrec foarte mult timp la birou, in defavoarea timpului liber.

„Ca avocati, 80% din timpul nostru activ il petrecem la birou. Asadar, este foarte important ca 20% din timpul activ ramas sa fie potentat la maximum, astfel incat sa reprezinte, de fapt, 100% pentru persoanele importante din viata noastra“, a declarat Iordanescu.

Acesta este si motivul pentru care dedicarea este unul dintre atributele esentiale ale avocatului.

Care a fost cel mai greu moment din viata profesionala de pana acum?
“Ca avocat, te confrunti uneori cu momente dificile. Un exemplu de astfel de momente ar fi atunci cand un sfat dat este rasturnat a doua zi de un act normativ intempestiv sau de o interpretare diferita a autoritatilor“, spune Ioana Iordanescu.

Care a fost cel mai complex proiect din cariera?
Achizitionarea in anul 2008 de catre un jucator international important, lider pe piata de servicii de transport si logistica, a peste 99% din actiunile detinute de peste 2.000 de actionari persoane fizice, in cadrul unui proces de oferta care s-a intins pe durata a patru luni, este cel mai drag proiect din cariera pentru Iordanescu..

„A fost un proiect deosebit de complex, deoarece a implicat coordonarea unor multiple activitati logistice, interactiune cu vanzatorii, raportari periodice si implicare maxima pe intreaga durata de derulare a procedurii de ofertare. Este proiectul cel mai drag mie si este acel gen de proiect pe care l-as repeta oricand, pentru ca iti cere sa folosesti la maximum toate abilitatile personale si cunostintele legale“.

Cum si-a inceput cariera?
Ioana Iordanescu a dorit sa fie avocat inca din adolescenta si a inceput sa lucreze inca de pe bancile facultatii, in perioada vacantelor, in cadrul cabinetului de avocatura unde ulterior am devenit stagiar.

„Contactul efectiv cu profesia inca din timpul facultatii s-a dovedit a fi un mod eficient de abordare, avand in vedere ca inca din etapele de inceput ale stagiaturii, am avut astfel sansa sa intru direct "in paine", respectiv reprezentare in fata instantelor de prim grad“, spune Ioana Iordanescu.

„Raportandu-ma la prezent, pot spune ca am inceput sa profesez in perioada de "pionierat" a profesiei. Daca imi aduc bine aminte, trecusera doar patru ani de cand actualele forme de exercitare a profesiei fusesera institutionalizate, iar actorii principali de astazi incepusera sa prinda contur“, a adaugat Ioana Iordanescu.

In primii ani de stagiatura, entuziasmul era la cote ametitoare, ceea ce a facut ca orice minus aferent profesiei sa nu fie perceput ca atare, ci ca o provocare careia trebuia sa ii raspund. Acum, Ioana Iordanescu spune ca mediul legislativ instabil, in continua schimbare si uneori contradictoriu contribuie uneori la incetinirea procesului de indentificare si cristalizare a solutiilor propuse clientilor.
.
Cum evoluezi in cariera de avocat?
Promovarea intr-o societate de avocatura internationala presupune, in afara unor cunostinte legale solide, atat juridice, cat si din alte domenii, existenta abilitatilor de comunicare necesare atat in relatiile cu colegii (inclusiv cu cei din alte jurisdictii, in cazul proiectelor transfrontaliere), cat si cu clientii care provin din cele mai variate culturi si industrii.

La fel de importante sunt si capacitatea de a gestiona situatiile de criza care pot sa apara pe parcursul derularii proiectelor, precum si capacitatea de a coordona mai multe proiecte in acelasi timp, a mai spus tanara avocata.

„Spre deosebire de alte industrii unde, in aceasta era a digitalizarii, locul omului este luat de masinarii din ce in ce mai complicate, avocatura inca mai este o profesie in care contactul personal cu clientul joaca un rol important“, a declarat Ioana Iordanescu.

„Odata castigat prestigiul pe aceasta piata dinamica, unde standardele sunt extrem de ridicate, exercitarea profesiei presupune o provocare permanenta la adaptarea la schimbarile majore si inevitabile ale cadrului social, economic si legal, precum si acumularea constanta de cunostinte si dezvoltarea personala. In consultanta, de la un anumit nivel, renumele personal este subsumat celui al entitatii in care iti desfasori activitatea“, considera Ioana Iordanescu.

Acest articol face parte dintr-o serie de interviuri si povesti despre tinerii avocati de succes din Romania care au fost promovati in cadrul caselor de avocatura in care activeaza. Citeste alte povesti publicate pe Wall-Street.ro:

Cosmin Anghel, Clifford Chance Badea

Alina Tugearu, Zamfirescu Racoti Predoiu

Madalina Rachieru, Clifford Chance Badea

Radu Damaschin, NNDKP

Anca Jucorvan, Tuca Zbarcea si Asociatii

Costin Teodorovici, Bulboaca si Asociatii



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri