Cristina Ghica, 33 ani, a creat in 2009 o casa de avocatura tip boutique, dupa cativa ani de experienta ca jurist in companii mari din domeniul bancar si imobiliar. wall-street.ro va prezinta povestea ei si felul in care si-a creat propriul business in domeniu.
Experienta Cristinei Ghica, cea care a dat numele casei de avocatura Ghica Boutique Law Firm, include domeniul proiectelor si finantarilor corporatiste, drept societar si comercial, fuziuni si achizitii in cadrul corporatiilor si restructurarea corporatista. Pana sa inceapa aceasta afacere si sa intre in Baroul Bucuresti, in 2008, Cristina Ghica a lucrat in domeniu pe pozitii de consilier juridic in cadrul departamentelor de legal ale Volksbank, Anchor Group sau Omilos.

„Am invatat foarte multe lucruri in corporatii si in mod special cultura de business, pe care cu greu o poti dobandi cand esti pe cont propriu de la inceput. Treptat s-a facut simtita nevoia unei schimbari, aceea de a lucra pentru mine si de a pune in practica toate cunostiintele dobandite de-a lungul anilor de experienta in domeniul avocaturii. La momentul respectiv, am pus in balanta felul in care sunt croita, visele, dorintele si potentialul de a le atinge fiind angajata unei corporatii sau mergand pe cont propriu. Am ales riscul in defavoarea vietii comode, dar sunt multumita cu alegerea facuta si cred ca antreprenoriatul a deschis noi porti in viata mea”, spune Cristina Ghica.

A inceput cu 2 clienti mari, companii multinationale si incet-incet a crescut, iar in momentul de fata buticul are 15 clienti persoane juridice, companii romane si internationale active pe piata romaneasca.

Din anul 2002 pana in anul 2009, Cristina Ghica am activat ca si consilier juridic, iar in Baroul Bucuresti a intrat ca avocat definitiv in anul 2008, in urma unui examen la care am obtinut nota 9,40 si am intrat a 4-a pe Bucuresti din 1.090 de candidati admisi, un motiv de mandrie pentru tanara avocata, care cosidera intrarea in Barou unul dintre cele mai importante momente din cariera sa.

Avantajele muncii de jurist

Dupa ce iti iei licenta in drept, esti consilier juridic/jurist si poti sa te angajezi oriunde pe aceasta pozitie; in continuare, pentru a deveni avocat, trebuie sa dai un examen de intrare in profesie la Barou, faci 2 ani stagiatura, apoi dai un examen de definitivat, devii avocat definitiv si ai voie sa iti infiintezi un cabinet individual de avocat – care este prima forma de organizare in cadrul careia poate activa un avocat definitiv titular.

„Beneficiile pot fi aceleasi, insa depinde foarte mult unde ai lucrat ca si consilier juridic. Mai exista o chestiune foarte importanta: ca sa activezi in-house intr-o banca la juridic, nu poti fi decat jurist si nu avocat. Bancile nu au voie sa angajeze avocati in-house, ci numai juristi. Acesta este unul din motivele pentru care am dat examen mai tarziu la Baroul Bucuresti. Din punctul meu de vedere, diferenta dintre jurist si avocat tine de statut, desi ar trebui sa recunoastem cu totii (avocati, procurori, judecatori) ca suntem juristi la baza. In plus, profesia de avocat este una liberala si iti da posibilitatea sa ai mai multi clienti si sa nu te limitezi”, a explicat Cristina Ghica.

Tanara considera ca a fost o sansa faptul ca a lucrat ca jurist in domeniul bancar. „Daca eram avocat la acel moment, ar fi trebuit sa ma suspend din profesie si sa ma angajez ca jurist, situatia mi-a permis sa ma specializez in zona financiar-bancara”, considera Cristina Ghica.

Cand a inceput pasiunea pentru avocatura


Cristina Ghica si-a dorit inca din clasa a 5-a sa devina avocat. In anul 3-4 de facultate, visa sa devina procuror de ancheta si dorea sa dea examen la magistratura. „M-am razgandit mai apoi, cand a avut loc un eveniment nefericit si unul din mentorii mei, cu care pregateam lucrarea de licenta la Procedura Penala, procuror la acea vreme, a murit. Atunci mi-am dat seama ca alegerea mea nu era una potrivita, ca presiunile si implicatiile sunt uriase. Am devenit jurist, asadar, si am castigat o experienta importanta, care imi este de folos pana in ziua de azi”, povesteste Cristina Ghica.

Cum s-a schimbat domeniul fata de primii ani in care a practicat aceasta meseria?

„Depinde din ce punct de vedere privim lucrurile si despre ce domenii de activitate din avocatura discutam. Daca ne referim la multinationale, e evident ca locul juristului sau al avocatului este foarte bine definit si procedurile de lucru sunt extrem de bine detaliate; niciun document nu pleaca din compania respectiva fara avizul de la legal/avizul juridic”, spune avocata.

„In anii premergatori crizei, erau mai multe ramuri ale dreptului care ocupau o buna parte din activitatea zilinica a juristilor/avocatilor: real estate, dreptul corporatist, comercial, bancar. Era momentul in care aveau loc expansiuni ale companiilor in toate domeniile de activitate. Odata intrati in criza, s-au schimbat lucrurile: numarul litigiilor a crescut considerabil datorita blocajelor financiare, acordarea de credite a fost stopata, iar conditiile de creditare s-au inasprit, contractarea creditelor fiind inlocuita cu refinantari/restructurari de credit”, spune Cristina Ghica.

Tot pe fondul crizei economice, domeniul insolventei a devenit unul foarte des intalnit in munca noastra – „as spune mai degraba foarte des practicat de avocati, procedura de reorganizare ocupand un loc important, in detrimentul falimentului”, mai spune avocata.

Cristina Ghica a observat si o mai mare amploare a zonei comerciale.

„Incepand cu sfarsitul anului 2011 si pana in prezent, comercialul a luat amploare din cauza atentiei marite acordata incheierii contractelor, insa si datorita schimbarilor mari procedurale ce au avut loc - intoducerea noului Cod Civil. Totodata, o mare atentie a fost si este acordata restructurarilor de business si in mod special fuziunilor, din dorinta de cost cutting a cheltuielilor suportate de companii, insa si divizarile ce au loc in cazul clientilor care doresc securizarea anumitor activitati/linii de business”, a declarat Ghica.

De ce nu s-a angajat la o casa de avocatura si a ales sa mearga in companii?


„Am considerat intotdeauna ca in companii experienta pe care o poti dobandi va fi mult mai vasta si variata, atingand aproate toate domeniile de drept, in timp ce intr-o casa de avocatura esti specializat in unul sau doua domenii de activitate maxim si nu interferezi cu celelalte departamente ale organizatiei decat in cadrul unor proiecte foarte mari, iar activitatea ta este limitata”, spune Cristina Ghica.

Cum arata o zi la birou

O zi normala de lucru, atunci cand nu are litigii si/sau intalniri la prima ora, incepe de regula in jur de 9.15, la birou. Ziua incepe cu o cafea buna si o mica sedinta pentru a se imparti task-urile pe ziua respectiva. „Pare a nu fi cine stie ce, insa tin foarte mult la acesta intalnire zilnica: uneori este singura ocazie de a sti unul de altul si e important sa avem cateva minute pe care sa le petrecem impreuna, planuind felul in care trebuie sa se desfasoare ziua. Cred, de asemenea, ca e important sa ne faca placere compania, nu doar sa ne apreciem profesionalismul, astfel incat am cautat sa am colegi cu care ma inteleg bine si care sa ma inspire si completeze”, spune Cristina Ghica.

„Eu personal lucrez dis-de-dimineata documentele ce necesita o predare in timpul zilei; dupa-amiaza imi programez intalnirile.
Ceea ce pot spune cu siguranta e ca nicio zi din viata mea de birou nu arata la fel si, in afara zilelor normale, pe care orice avocat le prefera - un program prestabilit, cand stai la birou si lucrezi - am si zile in care „nu respir”, am intalniri peste intalniri, decalaje, proiecte neprevazute care inseamna lucrat tarziu in noapte pentru a putea preda/depune la timp materialele”, a completat avocata.

Care sunt greutatile in acest business

„E mai greu decat iti poti imagina la inceput: pe langa partea de logistica pe care trebuie sa o asiguri (un birou cu tot ce implica acesta), trebuie sa demonstrezi unei piete romanesti de avocatura extrem de vasta si versatila, precum si clientilor/potentialilor clienti, ce inseamna de fapt acest concept de boutique law firm, cu ce se ocupa un boutique law firm - o firma de avocatura specializata pe anumite domenii de drept, o firma care poate ajunge pana la 100-200 de avocati si nu de dimensiuni mici cum majoritatea considera ca este, datorita cuvantului „boutique”. Apoi, daca doresti sa faci un business ca la carte incepi sa iti pui problema promovarii, partea de imagine care este extrem de importanta si bineinteles PR-ul”, povesteste Cristina Ghica.

Acest articol face parte dintr-o serie de interviuri si povesti despre tinerii avocati de succes din Romania care au fost promovati in cadrul caselor de avocatura in care activeaza. Citeste alte povesti publicate pe Wall-Street.ro:


Andrei Brasoveanu, managing partner Ciurtin, Brasoveanu si Partners

Roxana Tanase, senior partner Olteanu si Asociatii

Ioana Iordanescu, avocat senior WolfTheiss

Cosmin Anghel, Clifford Chance Badea

Alina Tugearu, Zamfirescu Racoti Predoiu

Madalina Rachieru, Clifford Chance Badea

Radu Damaschin, NNDKP

Anca Jucorvan, Tuca Zbarcea si Asociatii

Costin Teodorovici, Bulboaca si Asociatii
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri