O noua serie de perchezitii

O noua serie de perchezitii

Procurorii DNA fac astazi perchezitii la fostul sef al SIE Catalin Harnagea si la oamenii de afaceri Dorin Cocos, Remus Truica (foto) si Nicolae Dumitru, in dosarul Microsoft.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorii fac 56 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la sedii de firme si de fundatii, dar si la locuintele unor persoane, in dosarul Microsoft, in care se fac cercetari pentru coruptie in legatura cu incheierea unor contracte de licentiere IT.

Un fost sef SIE, implicat in dosar

Un fost sef SIE, implicat in dosar

Surse judiciare au declarat, pentru potrivit, ca printre locuintele perchezitionate sunt cele ale lui Catalin Harnagea (foto), fost sef al Serviciului de Informatii Externe, in perioada 1997-2001, si ale oamenilor de afaceri Dorin Cocos, Remus Truica si Nicolae Dumitru. DNA a precizat ca actiunea este sprijinita de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Cum arata dosarul Microsoft

Cum arata dosarul Microsoft

In acest dosar, Directia Nationala Anticoruptie a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Reactia procurorilor

Reactia procurorilor

Procurorii sustin ca fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, Ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Totodata, anchetatorii au indicii ca cei sase fosti ministri au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane, pentru a fi favorizata firma Fujitsu Siemens Computers la incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft.

Perchezitii si la sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu

Perchezitii si la sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu

Procurorii anticoruptie perchezitioneaza, joi, in dosarul Microsoft, si sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu in Romania, acesta fiind audiat la DNA, in aceeasi cauza, in urma cu o saptamana. Procurori si ofiteri judiciaristi au descins, in jurul orei 12.00, intr-unul din imobilele detinute de Claudiu Florica, aflat vizavi de sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Numele fostului sef al Fujitsu Romania este mentionat de martori din dosar, conform unor documente ale anchetatorilor. Claudiu Florica a fost in 10 octombrie la sediul DNA pentru a da declaratii in dosarul Microsoft, in care sunt vizati noua fosti ministri.

Perchezitiile continua

Perchezitiile continua

Perchezitiile facute joi, in dosarul Microsoft, au loc si la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, tatalui presedintelui COSR, Adrian Petrache, si la Fundatia Dinu Pescariu.

Potrivit surselor citate, anchetatorii ridica documente de la locuintele si sediile de firme si fundatii perchezitionate, care ar putea constitui probe in dosarul Microsoft.