Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, ii cere premierului Victor Ponta sa renunte la imunitate, in cadrul unei scrisori deschise, el aratand ca justitia nu se va lasa intimidata de "crearea unor asa zise comisii speciale de evaluare a democratiei"la nivelul Parlamentului.

In cadrul scrisorii deschise, Dumbrava subliniaza ca parlamentarii au dovedit ca "nu inteleg democratia", din moment ce resping "pe banda rulanta nemotivat si in contradictie cu valorile statului de drept" cereri de ridicare a imunitatii parlamentare pentru unii politicieni acuzati de diverse infractiuni, scrie Mediafax.

"Domnule prim ministru, fac apel la domnia voastra, cu atat mai mult cu cat ati fost magistrat si cunoasteti valorile intrinseci ale justitiei si statului de drept, in a intari capacitatea democratiei romanesti de a rezista trecatoarelor interese meschine si de grup", conform sursei citate. In acelasi context, judecatorul Dumbrava a adus in discutie declaratia publica a premierului, din 26 ianuarie, in cadrul careia Victor Ponta arata: "Suntem de acord sa modificam textul constitutional care se refera la imunitate. Vorbim despre Constitutie pentru ca, dupa cum stiti, nu exista imunitate decat pentru arestare si perchezitie, nu mai exista niciun fel de alta imunitate. Dar suntem de acord sa modificam in cadrul Constitutiei aceste prevederi iar, in rest, asa cum s-a intamplat si la ultimele cazuri aduse in fata Parlamentului, PSD va vota de fiecare data pentru indeplinirea solicitarilor Justitiei".

Astfel, membrul Consiliului Superior al Magistraturii ii cere lui Victor Ponta sa renunte, "in acord cu cele afirmate de dumneavostra, la imunitatea parlamentara privind cererea Procurorului General al Romaniei in ce va priveste, aflata azi pe rolul Camerei Deputatilor, de declansare a urmaririi penale pentru presupuse fapte penale. Este datoria procurorului sa aduca probe, fie ca ar exista fapte penale, fie ca aceste fapte nu exista sau nu sunt prevazute de legea penala, ori nu sunt intrunite elementele constitutive ale vreunei infractiuni. Acolo, in fata magistratului veti putea sa aratati ca acuzele aduse nu sunt intemeiate. Veti arata, in acest fel, ca democratia functioneaza in Romania, ca institutiile statului trebuie sa-si faca datoria".

De asemenea, Dumbrava ii solicita sefului Executivului sa "isi tina promisiunea" si sa ceara comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teza de modificare a Constiutiei Romaniei inlaturarea imunitatii parlamentarilor. "Evident, singura imunitate care trebuie sa ramana in Constitutie trebuie sa fie cea legata de votul parlamentarilor si discursurile de la tribuna Parlamentului. In acest fel, domnule Prim ministru, separatia puterilor in stat ar functiona, iar blocajele constitutionale ce aparent apar acum intre Parlament si justitie ar fi astfel inlaturate, rezultatul fiind intarirea statului de drept", se mai arata in documentul citat.

In plus, judecatorul ii cere premierului sa renunte sa mai faca conexiuni "nedrepte si nefericite" intre acuzatiile oficiale pe care i le aduce Ministerul Public si lupta politica. "Personal nu am inteles de ce ati uzat de acest artificiu public, in loc sa fi dat la timp, fara scandal mediatic, explicatiile necesare procurorului de caz. Obiectiv privind, ancheta penala aflata in derulare la DNA, azi, nu are de-a face cu rasturnarea unui guvern sau mai stiu eu ce motiuni de cenzura aflate in dezbatere in Parlament. Pur si simplu sunt acuzatii care, dupa cum inteleg din ceea ce ati exprimat public zilele acestea, sunt usor de demontat. Sincer va spun ca acelasi lucru il observ si la adversarii politici ai domniei voastre: implicarea actului de justitie intr-o batalie politica. Ancheta penala isi va urma cursul, sunt convins ca sunteti constient de acest lucru, indiferent de bataliile efemere politice, indiferent ca temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, stiind ca sunteti un jurist eminent, fac apel la domnia voastra in a nu lasa antrenate institutii ale democratiei in batalii care nu le sunt specifice", conform apelului public lansat de membrul CSM.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, solicitarea privind inceperea urmaririi penale a premierului Ponta, cu 18 voturi "impotriva", 7 "pentru" si o abtinere. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor va fi dezbatut marti, la ora 10.00, in sedinta de plen a Camerei. Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri