Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au inlocuit masura arestului preventiv cu cel la domiciliu in cazul fostului primar al municipiului Ploiesti Iulian Badescu, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu si luare de mita, masura nefiind definitiva.

ICCJ a stabiliat ca Badescu sa fie arestat la domiciliu pe o perioada de 30 de zile, insa aceasta masura poate fi atacata de procurorii anticoruptie, scrie Mediafax.

Decizia a fost luata in dosarul in care Badescu este acuzat de fapte de coruptie comise atat in mandatul de primar cat si anterior alegerii sale in fruntea Primariei Ploiesti, in mandatul de senator pe care l-a detinut in perioada 2008-2012. Iulian Badescu a fost inculpat pentru doua fapte de abuz in serviciu, doua infractiuni de luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata (sase acte materiale) si doua infractiuni de folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata doua angajate ale Primariei Ploiesti, respectiv secretara municipiului Ploiesti, Oana Cristina Iacob, si sefa Directiei juridice din primarie, Iulia Alina Alexandru, ambele puse sub control judiciar, fiind acuzate de abuz in serviciu in forma continuata. In cazul celor doua angajate ale primariei, instanta a decis mentinerea sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile.

Potrivit procurorilor DNA, in ianuarie 2013, Iulian Badescu, in calitate de primar al Ploiestiului, a semnat un contract de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti, iar in 28 iunie acelasi an a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare si a dispus plata sumei de opt milioane de lei, in trei transe catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

In acelasi dosar, Iulian Badescu este acuzat si de fapte de coruptie comise in perioada in care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, in perioada 2012 - 2013, Iulian Badescu in calitate de senator si ulterior primar "in mod repetat, a desfasurat, in numele unor societati comerciale pe care le controla in fapt, activitati cu titlu oneros, producatoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele doua functii detinute succesiv".

Anchetatorii spuneau, de asemenea, ca pentru campania electorala pentru alegerile locale din 2012 Iulian Badescu, care era presedinte al organizatiei municipale PSD Ploiesti, a pretins si primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse si servicii de transport in valoare totala de aproximativ 80.000 lei, toate fiind destinate distribuirii catre alegatori.

Procurorii mai spuneau ca, pentru campania electorala din vara lui 2012, Badescu a cerut de la alt om de afaceri sa-i confectioneze 10.000 de tocatoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 de bucati in valoare de 7.432 lei, iar dupa ce a fost ales primar, in anul 2013, Iulian Badescu a pretins si primit de la acelasi om de afaceri, foloase materiale necuvenite in valoare de aproximativ 20.000 de lei, constand in lucrari de tamplarie efectuate la locuinta pe care primarul o avea in Ploiesti, in schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de executie lucrari finantate de la bugetul primariei.

Si sotia lui Iulian Badescu, Elena Raluca Badescu, este cercetata pentru influentarea declaratiilor, fiind acuzata ca a incercat sa il determine pe un fin de cununie, prin care fostul edil isi derula afacerile, sa dea declaratii mincinoase.

Procurorii DNA Ploiesti instrumenteaza un nou dosar care il vizeaza pe Badescu, dar si pe deputatul Sebastian Ghita. Ghita este urmarit penal pentru dare de mita si spalare de bani, iar fostul primar al municipiului Ploiesti Iulian Badescu pentru luare de mita si abuz in serviciu.
Anchetatorii sustin ca o asociatie cu caracter sportiv controlata de deputat a primit de la bugetul local 1,5 milioane de lei fara a indeplini conditiile legale.

Astfel, potrivit unor documente ale procurorilor, in anul 2013, in perioada in care Iulian Badescu detinea functia de primar, Asociatia Basket Club Asesoft despre care procurorii spun ca face parte "din grupul de firme controlate de catre deputatul Ghita Sebastian Aurelian" a primit o finantare nerambursabila in cuantum de 1,5 milioane de lei de la bugetul local, finantare acordata in cadrul unui concurs de proiecte derulat prin Clubul sportiv Municipal Ploiesti, institutie aflata sub autoritatea Consiliului Local Ploiesti.

Iulian Badescu a fost senator in mandatul 2008-2012. El a fost ales in Parlament dupa ce a candidat din partea PDL, formatiune politica in care s-a inscris cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare din toamna anului 2008.

La jumatatea mandatului de parlamentar, Badescu a demisionat din PDL si s-a inscris in PSD, formatiune din partea careia a candidat si a castigat mandatul de primar al Ploiestiului la alegerile locale din vara anului 2012.

In 3 martie, Iulian Badescu a fost retinut de procurorii DNA, in dosarul finantarii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local. Ulterior, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. In 10 martie, Badescu si-a dat demisia din functia de primar al Ploiestiului si din functiile detinute in PSD, renuntand si la calitatea de membru al acestei formatiuni politice. Iulian Badescu era presedintele organizatiei municipale a PSD Ploiesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri