Aproape 1,2 milioane de pasapoarte au fost eliberate in 2016, cele mai multe din ultimii sase ani, numarul fiind aproape dublu fata de cererile din 2010. In primele doua luni ale acestui an au fost depuse peste 220.000 de cereri de eliberare a pasapoartelor simple electronice, a anuntat, duminica, Ministerul Afacerilor Interne, potrivit News.ro.

Serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple au primit anul trecut 1.186.199 de cereri de eliberare a pasapoartelor simple electronice si temporare, in crestere cu 24% fata de anul 2015 si cu 42% fata de anul 2010.

Tendinta de crestere a numarului de solicitari se mentine si in acest an, in lunile ianuarie si februarie fiind primite 221.359 cereri de eliberare a pasapoartelor simple electronice, fata de 181.300 in aceeasi perioada din 2016, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Incepand din 1 februarie, cand a intrat in vigoare Legea 1/2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, a fost eliminata plata taxei de 22 de lei pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice si simple temporare, precum si tariful suplimentar de 100 lei pentru eliberarea pasaportului simplu temporar.

Taxele pentru eliberarea pasapoartelor pot fi achitate prin virament, prin mijloace de plata online, prin mandat postal sau in numerar la casieriile institutiilor prefectului sau la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului la care acestea isi au deschise conturile.

Anul trecut, din cauza numarului mare de solicitari, in special in sezonul estival, la serviciile pentru eliberarea pasapoartelor simple s-au format cozi, in unele zile oamenii fiind nevoiti sa astepte mai multe ore pentru depunerea cererilor. In urma acestor situatii, autoritatile au prelungit timpul de lucru cu publicul si au introdus un program-pilot de programare online in Bucuresti si in judetele Bacau, Cluj, Iasi, Timis si Vaslui.

Cele mai multe cereri de eliberare a pasapoartelor au fost depuse in iulie 2016, in Capitala. Astfel, la ghiseele Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Bucuresti au fost inregistrate zilnic, in medie, 1.100 de cereri pentru eliberarea de pasapoarte, comparativ cu media de 500 de cereri, primite zilnic in lunile precedente. Totodata, fata de luna iulie a anului 2015, s-a inregistrat o crestere a numarului de cereri de 12 la suta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri