Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, miercuri, de magistratii instantei supreme, la sapte ani de inchisoare in dosarul "Ferma Baneasa". In prima instanta, Popoviciu fusese condamnat la noua ani de inchisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate in acest dosar, faptele s-au prescris.

Ioan Nicolae Alecu, judecat si el in acest dosar, a primit sase ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, ICCJ mentinand astfel pedeapsa initiala dispusa de Curtea de Apel Bucuresti, Andrei Mihai Bejenaru, condamnat in prima instanta la 7 ani de inchisoare, a primit 6 ani de inchisoare, iar Stefan Diaconescu a primit o condamnare de 5 ani, fiind mentinuta astfel pedeapsa dispusa de Curtea de Apel, potrivit News.ro.

Cornel Ilie Serban, fost sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani si sase luni de inchisoare, la fel ca in prima instanta, in timp ce Petru Pitcovici, fost sef Divizie Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare. Pitcovici fusese condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la doi ani de inchisoare cu executare.

Pentru celelalte patru persoane judecate in acest dosar si condamnate in prima instanta, in 30 mai 2016 s-a indeplinit termenul de prescriptie a faptelor, astfel ca procesul a incetat. Este vorba despre Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucuresti si presedinte al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiras, fost viceprimar al Primariei Sectorului 1, Lizeta Minea, fost secretar al Primariei sector 1 si Gheorghe Petrulian, fost sef OCOOTA Bucuresti si membru al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/200.

Decizia ICCJ este definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat contestatiile formulate de inculpatii din dosarul "Ferma Baneasa” fata de deciziile de condamnare dispuse de Curtea de Apel Bucuresti, care in iunie 2016 a dispuse pedepse cuprinse intre un an si noua ani de inchisoare in acest dosar.

La termenul din 23 mai al procesului, omul de afaceri Puiu Popoviciu - condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la noua ani de inchisoare cu executare - a refuzat sa dea declaratii, sustinand ca deocamdata se prevaleaza de dreptul la tacere. La iesirea din sala de judecata, Puiu Popoviciu a spus ca va cere continuarea procesului, chiar daca considera ca faptele din acest dosar s-au prescris. "Voi cere continuarea procesului chiar daca noi consideram ca faptele s-au prescris. Este o strategie de aparare", a aratat Popoviciu, intrebat despre faptul ca DNA sustine ca faptele din acest proces se prescriu peste trei ani. La acel termen, DNA a depus un punct de vedere potrivit caruia faptele inculpatilor din acest dosar se prescriu in trei ani si nu sunt prescrise deja. Aceasta, dupa ce instanta suprema a cerut DNA sa spuna cand au fost facute ultimele acte procedurale, in conditiile in care mai multi inculpati au sustinut in motivele de apel ca faptele de care sunt acuzati s-au prescris sau urmeaza sa se prescrie in perioada imediat urmatoare.

In iunie 2016, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucuresti, la noua ani de inchisoare cu executare in dosarul "Ferma Baneasa", pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita. Nicolae Alecu a fost condamnat la sase ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu, Andrei Bejenaru a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu, iar Stefan Diaconescu, fost secretar stiintific si rector in cadrul USAMV, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu. Cornel Ilie Serban, fost sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, in timp ce Petru Pitcovici, fost sef Divizie Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, a fost condamnat la doi ani de detentie, iar Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucuresti si presedinte al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000, la un an de inchisoare. Ioan Todiras, fost viceprimar al Primariei Sectorului 1, a fost condamnat si el la un an de inchisoare cu executare, iar Lizeta Minea, fost secretar al Primariei sector 1, a primit doi ani cu suspendare si 60 de zile de munca in folosul comunitatii. De asemenea, Gheorghe Petrulian, fost sef OCOOTA Bucuresti si membru al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/200, a fost condamnat tot la doi ani cu suspendare si 60 de zile de munca in folosul comunitatii.

Judecarea in dosarul “Ferma Baneasa” a inceput in decembrie 2012. Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, "in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale", a facut posibila aducerea unui teren de 224 hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, societate controlata de Popoviciu.

"In conditiile in care terenul respectiv (ferma Baneasa) se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii si, in plus, a fost in mod vadit subevaluat. In momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale", au scris procurorii in rechizitoriu.

Citeste si:

    Sursa foto: Agerpres / Angelo Brezoianu

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri