Teodor Ancuta este membru fondator si Presedinte - Director General al Bursei Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu din 1994, cariera sa in aceasta institutie debutand odata cu infiintarea acesteia. Ancuta considera ca aparitia pietelor futures a reprezentat o limita intre managementul riscului si gestionarea eficienta a acestuia si promite investitorilor o piata spot bine-definita si atractiva la BMFMS.
Stefan Barbulescu: Cat de mari sunt riscurile intr-o investitie in contracte futures comparativ cu alte plasamente pe bursa?

Teodor Ancuta:
Pentru a tranzactiona un anumit numar de actiuni, pe piata futures se plateste doar o fractiune din valoarea acestora (circa 15 – 20%). In fapt, nu se tranzactioneaza actiunile in sine, ci pretul lor. Prin insasi constructia lor, derivatele beneficiaza de un efect de amplificare a castigurilor si a pierderilor denumit efect de levier. Acesta permite prin intermediul unei sume mici de bani, accesul la active suport cu valoare de cateva ori mai mare si, pana la urma, riscul este direct proportional cu suma investita. Daca ne raportam la acelasi numar de actiuni rulate pe piata futures respectiv spot, riscurile sunt similare pentru ca investitia futures este de 5-6 ori mai mica. Spre exemplu, pentru tranzactionarea unui contract futures DESIF 2 (1000 actiuni), marja necesara este de 350 lei. Pentru a cumpara acelasi numar de actiuni in piata BVB pretul este de circa 2300 lei (conform pretului de cotare din piata). Se poate observa astfel ca investitia futures este mai convenabila.

In schimb, daca investitorul doreste sa plaseze aceeasi suma de bani pe ambele piete, riscurile futures sunt intr-adevar mai mari dar si numarul actiunilor rulate este mult superior comparativ cu cele detinute pe spot. Spre exemplu, cu 2300 lei investitorul ruleaza 6 contracte futures echivaland cu 6000 de actiuni, fata de doar 1000 actiuni cat cumpara cu aceeasi suma pe spot. Investitorul mai trebuie sa stie ca, potrivit caracteristicilor instrumentelor derivate, deschizand pozitii pe piata futures, va simti efectul profiturilor si al pierderilor imediat. Castigurile, respectiv pierderile sunt creditate sau debitate din contul de marja in timp real. Cand miscarile survernite in piata cauzeaza pierderi peste nivelul marjei care trebuie mentinuta permanent in cont, atunci brokerul va solicita suplimentarea fondurilor in contul de marja.

David Ion: Care este definitia dvs. preferata a riscului?

Teodor Ancuta:
Riscul? Ce nu este risc azi? Il consider o provocare, ceva care uneori pare atat de simplu dar totodata complex de identificat. De aceea, cred ca riscul este un concept multidimensional, ce nu poate fi redus la un singur element, reprezentand fie posibilitatea de a pierde, fie incertitudinea care poate afecta rezultatul a diverse actiuni umane. Cert este ca, raporandu-ne strict la mediul financiar, aparitia pietelor futures a reprezentat o piatra de hotar in ceea ce priveste managementul riscului si posibilitatea gestionarii eficiente a acestuia. Extrapoland, as putea defini riscul financiar ca un element de nesiguranta care poate fi contracarat prin tranzactiile futures de tip hedging.

Lucia Matache: Care este suma minima acceptata pentru deschiderea unui cont in vederea tranzactionarii de contracte futures?

Teodor Ancuta:
Suma minima pentru tranzactionarea de contracte futures este echivalenta cu marja necesara unui contract (15-20%) din valoarea actiunilor plus plata comisioanelor. Spre exemplu, pentru un contract DESIF 2 marja necesara este de 350 lei, iar pentru un contract DESIF 5 de 450 lei. Un contract este echivalent cu 1.000 de actiuni. Comisionul pe contracte este fix, fiind de 1,2 lei (0,6 lei la deschidere respectiv 0,6 lei la inchidere). Acestora li se mai pot adauga sumele minime cerute de intermediari pentru tranzactionarea futures.

Andrei Dumitrescu: Cum au fost influentate anul acesta preturile futures pentru contractele care au ca suport cursul EUR/RON de catre deciziile BNR privind politica monetara si valutara?

Teodor Ancuta: Deciziile BNR privind politica monetara sunt extrem de importante pentru piata de capital. Ele isi exercita influenta atat asupra speculatorilor, care pe baza lor exploateaza miscarile de pret cat si asupra hedgerilor care isi construiesc strategiile in functie de toate elementele ce pot influenta cursul de schimb si deci, si in functie de politica BNR. In acest an, lichiditatea din piata RON/EURO a crescut, prin prisma volatilitatii cursului de schimb si in ultima vreme datorita implementarii activitatii de market-making. Cu siguranta, si formatorii de piata sunt foarte atenti la politica monetara a BNR, aceasta influentand atitudinea investitorilor. In concluzie, putem spune ca deciziile bancii nationale exercita o puternica influenta asupra pietei derivatelor valutare.

Marius Simion: Ce a castigat Bursa din Sibiu ca urmare a atragerii in actionarat a Bursei de la Varsovia?

Teodor Ancuta: Intrarea in actionariatul Bursei din Sibiu a Bursei de la Varsovia a reprezentat in primul rand recunoasterea internationala a institutiei noastre si a faptului ca am devenit o forta in zona Europei Centrale si de Sud-Est. Apoi, Bursa din Varsovia reprezinta pentru noi acel partener strain puternic, cu nume, pe care ne bazam in procesul de dezvoltare a pietei sibiene. Ma refer la demersurile legate de introducerea unei piete spot la Sibiu pe care singuri ar fi fost mai greu sa o dezvoltam rapid in ideea de a recupera cei doi ani pierduti in discutiile de fuziune cu BVB.

Diana Cioltei: Cand veti introduce Spot la BMFMS si care sunt atuu-rile pe care va bazati pentru a genera lichiditate acestei piete?

Teodor Ancuta: Speram sa avem piata spot in lunile iunie-iulie din acest an si sa incepem prin tranzactionarea titlurilor de stat. In ceea ce priveste lichiditatea, ne bazam pe oferirea de produse atractive investitorilor, pe profesionalismul de care am dat dovada pana acum, care este un element hotarator in relatia cu clientii, pe existenta unei platforme performante si a unui sistem foarte bine pus la punct in ceea ce priveste garantarea decontarea tranzactiilor. In plus, un element foarte important va fi posibilitatea brokerilor romani de a tranzactiona produsele din Polonia si a celor polonezi de a tranzactiona produsele bursiere autohtone. Totodata, vom veni cu noi emitenti bine capitalizati si IPO-uri care vor genera interesul participantilor in piata spot.

Stefan Barbulescu: Mai exista planuri ca Sibex sa fuzioneze cu BVB?

Teodor Ancuta: In momentul de fata, nu.

Rares Toader: A adus prelungirea programului de tranzactionare o lichiditate mai mare

Teodor Ancuta: Da, dupa prelungirea programului s-a consemnat o lichiditate mai mare. Contratele incheiate pana in 24 aprilie, in intervalul orar 16,00-17,15 reprezinta o pondere de circa 15 % din rulajul total.

Cristian Minca: Sunteti interesat sa vindeti o participatie majoritara din actiunile Sibex Bursei din Varsovia?

Teodor Ancuta:
Bursa din Varsovia este intersata in a-si mari participatia la Sibex, si in masura in care vor exista actionari care sa vanda, acest lucru se va intampla. Asta nu inseamna neaparat ca polonezii vor avea o participatie majoritara. Ei isi doresc marirea detinerilor pentru ca implicarea in viitoarele investitii de la Sibiu se va face cu mai multa tragere de inima daca stii, ca investitor, ca detii mai mult.

Andreea Postelnicu: Pe termen lung credeti ca BVB ca castiga teren in privinta contractelor futures tinand cont de lansarea derivatelor pe actiuni?

Teodor Ancuta:
Nu cred, pentru ca investitorii vor ramane pe piata Sibex, intrucat noi am reusit fidelizarea acestora si avem de partea noastra profesionalismul si experienta a 10 ani de munca. Produsele noastre sunt construite intr-un mod mai atractiv pentru investitori, iar sistemul de clearing este mult mai performant, Casa de Romana de Compensatie fiind o institutie foarte bine organizata si puternica financiar care la aceasta ora poate sa faca fata la orice risc. Cand stai cu milioane de euro in cont pentru acoperirea riscului siguranta este mult mai mare decat atunci cand stai cu soft in capitalul social.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri