Privilegiile fiscale, dacă au un scop bine ţintit, se acordă pentru 1-5 ani, dar când trec de 10 - 15 ani atunci devin rente care distorsionează piaţa, a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului asupra inflaţiei.

"Mediul de afaceri nu trebuie, să mă exprim aşa, cocoşat cu multe impozite. Bun, dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Nu? Vedeţi, privilegiile astea fiscale dacă sunt cu un scop bine ţintit, dar sunt pentru 1 an 2, 3, 5 ani. Când depăşesc 10-15 nu mai sunt privilegii, devin rente. Devin rente care distorsionează piaţa, nu? Şi creează şi probleme în ceea ce priveşte solidaritatea şi coeziunea. Acum înţeleg că unii vor chiar rente viagere. Nu merge. Apropo de mediul de afaceri, nu e vorba să-i împovărăm prea mult, dar să mă exprim aşa cum s-a exprimat fostul premier Teodor Stolojan treptat, treptat, trebuie să renunţăm la ele, la privilegiile legii fiscale", a declarat Mugur Isărescu, întrebat despre modificarea impozitării pentru mediul de afaceri, conform Agerpres.

De asemenea, guvernatorul BNR a explicat că o modificare a fiscalităţii este o decizie politică greu de luat.

"Aşa cum cercurile de afaceri, oamenii de afaceri, spun domnule vrem predictibilitate, vrem să putem să privim în viitor, la fel şi instituţiile statului, dacă dorim să funcţioneze cum trebuie, nu trebuie să le răscolim în fiecare zi cu reforme. Deci e o treabă grea. E o decizie politică. Eu am făcut o reformă în anul 2000 şi ştiu cum e. Problema României este mult mai serioasă din punct de vedere fiscal decât se discută pe bucăţele. De ce? Pentru că ţara vrea, că de aceea se spune, vrem o ţară ca afară, vrea servicii publice de calitate, vrem autostrăzi, vrem şcoli de calitate, vrem spitale şi sănătate de calitate şi dacă aduni toate aceste cerinţe ajungi la 40-50% din PIB. Eram premier, stăteam la masă tot într-un guvern de coaliţie. Cererile erau 40% şi trebuia să rezolv problema, 40% se le acopăr cu numai 32%. Măi să fie! Acum sunt mai mult de 40% şi vrem să le acoperim cu 27% din PIB venituri. Treabă grea. De aceea sprijinim Guvernul să găsească soluţii, dar este decizia Guvernului, nu este a noastră", a subliniat Mugur Isărescu.

Întrebat dacă îşi mai doreşte un nou mandat la conducerea Băncii Naţionale, în condiţiile în care actualul mandat expiră în toamna anului viitor, guvernatorul băncii centrale a răspuns că "Parlamentul hotărăşte".

Sursa foto: LCV Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri